Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2016

Dubrovnik nikad ranije dočekuje tri milijuna noćenja

Ovogodišnje turističke brojke pokazuju da je Dubrovnik ostvario još jednu rekordnu sezonu. Tim povodom u uredu Turističke zajednice Grada Dubrovnika na Brsaljama održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, direktorica TZGD-a Vlašić i pročelnik gradskog upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić...

Gradonačelnik Vlahušić rezultate u prvih osam mjeseci prikazao je prezentacijom koju je nazvao „Duplo više“. Istaknuo je kao je 2008. godine Dubrovnik zabilježio nešto preko 500 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja, dok ove godine prvi put prelazimo brojku od milijun dolazaka, a očekujemo 3,6 milijuna noćenja.

„To je duplo bolje. Dakle, 2008. godinu uzimamo kao godinu krize. Danas se procjenjuje koliko će godina trebati da hrvatska država dođe na razinu iz 2008. godine, a mi ostvarujemo ovakve rezultate. Eto, dok neki sanjaju duplo bolji grad, ova gradska uprava to realno i ostvaruje“, naglasio je Vlahušić.

Procijenjeno je da ćemo tri milijuna noćenja dosegnuti već 15. rujna, što je dva tjedna ranije nego u 2015., a više od mjesec dana ranije nego 2014. godine kada je tada povijesni rezultat ostvaren 21. listopada.

Gradonačelnik se osvrnuo i na velika ostvarenja u privatnom smještaju, istaknuvši kako je njegov model razvoja ovog segmenta smještaja prije osam godina naišao na otpor dijela struke. Prema službenim podacima TZ-a do 1. rujna privatni smještaj ostvario je 1.079.904 noćenja, čime je već za više od 30 tisuća noćenja premašena brojka od 1.048.454 noćenja u 2015. godini, kada je prvi put u povijesti zabilježeno preko milijun noćenja. Na područlju Dubrovnika je 19017 postelja u privatnom smještaju.

„Hvala i hotelijerima jer dubrovački standard u turizmu ipak daju hoteli i zato ćemo ih poticati, i postojeću izgradnju, ali i poticati nove standarde, kao što je Belvedere koji će donijeti nešto što novo u ponudi“, kazao je i dodao da porast broja dolazaka i noćenja nije samo porast kapaciteta nego i novih sadržaja, ali i činjenice da grad živi 24 sata te da je prestao biti dosadan grad bez zabave.

U nastavku izlaganja Vlahušić je objasnio kako turistički skok ne bi imao smisla da su smanjene cijene, osvrnuvši se na cijene u javnom sektoru. „2008. godine ulaz na zidine koštao 50 kuna, a dogodine će iznositi 150 kuna. Ulaz u Knežev dvor 2008. godine stajao je 28 kuna, trenutna cijena iznosi 100 kuna, a dogodine 120 kuna. Prije osam godina kartza za Lokrun stajala je 40, a danas je 100 kuna.

Direktorica TZGD-a Romana Vlašić proteklih osam mjeseci nazvala je rekordnim. –„ U brojkama, u prvih osam mjeseci imali smo 740 tisuća dolazaka ili 10 posto više nego prošle godine, a ostvareno je 2,7 milijuna noćenja.. U Gradu je trenutno oko 16 tisuća turista i osjeća se ulazak u ugodniji dio sezone.“

„Odlični rezultati rezultat su dugogodišnjih čimbenika uključenih u našu najvažniju gospodarsku granu – turizam. Počevši od hotelijera, ugostitelja, preko gradske uprave i turističke zajednice pa do naših sugrađana koji apsolutno žive turizam i oni su možda najbolji pokazatelj kako direktno doprinose postizanju ovih rekordnih rezultata. Prvenstveno mislim na privatni smještaj koji je svake godine u znatnom porastu“, rekao je pročelnik Vlaho Margaretić.

Kazao je kako u Dubrovniku više nema klasičnog završetka sezone. –„Dubrovnik nastavlja dalje, približava se cilju da živi svih 365 dana u godini. Zimski festival ove godine počinje ranije, a kućice na Stradun stižu već 18. studenog. Vjerujem da većina naših građana i turisti iz regije s nestrpljenjem očekuju što smo to pripremili. Zimski dio završavamo s Valentinovom i karnevalom koji će unijeti najviše izmjena u odnosu na proteklu godinu“, najavio je Margaretić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram