Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2016

Hrvatski kupci plaćaju unutar prosjeka Europske unije

Hrvatski kupci svoje obveze u prosjeku podmiruju za 36 dana, što je za šest dana kraće u odnosu na prošlu godinu, odnosno na razini prosjeka za cijelu Europu, no znatno bolje od prosjeka za ostatak istočne Europe. Pokazuju to danas predstavljeni rezultati istraživanja European Payment Practices...

Istraživanje je provedeno za potrebe tvrtke za naplatu potraživanja EOS, anketiranjem 3.000 donositelja odluka iz 14 europskih zemalja, među kojima je i 200 hrvatskih. Rezultate je na okruglom stolu Lidera, EOS-a i Hrvatskog kreditnog osiguranja "Naplata potraživanja: Je li najgore prošlo? Kako sustići najbolje" predstavila generalna direktorica EOS Matrixa Barbara Cerinski.

U Hrvatskoj se na vrijeme plati 78 posto računa. Njih 19 posto naplati se u dodatnom roku, koji u prosjeku iznosi 22 dana, a samo 3 posto su nenaplativa potraživanja. Prošle se godine u roku plaćalo 71 posto računa, njih 23 plaćalo se s prosječnim kašnjenjem od 55 dana, a 6 posto ih je ocijenjeno nenaplativima, kazala je Cerinski. Posebno je istaknula znatno smanjenje udjela nenaplativih potraživanja, rekavši kako to potvrđuje određenu dozu optimizma u poboljšanje na ovom području.

U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska po udjelu kasnih plaćanja odnosno nenaplativih potraživanja s 22 posto ne odskače znatnije - u zapadnim je zemljama prosjek 20 posto, a u istočnima 26 posto. Slično je i kod dana prekoračenja roka - u Hrvatskoj se rok prosječno prekorači za 22 dana, u cijeloj Europi 21 dan, u zapadnoj 20 dana, a istočnoj 21 dan.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram