Zatvori
Foto: Family running together on beach --- Image by © Les and Dave Jacobs/cultura/Corbis
Poslovni Puls
23/09/2016

Minstarstvo turizma ne odustaje od kartice za domaće turiste

U Ministarstvu je objavljeno da je s 21. rujnom hrvatski turizam ostvario čak 83 milijuna noćenja...

Usporedbe radi, cijele prošle godine, koja je takoder bila rekordna, zabilježeno je 80 milijuna noćenja. No, nije jedino turistički promet razlog zadovoljstva.

Hrvatskom turizmu iz brojnih razloga zadnjih godina vjetar puše ravno u jedra. Za razliku od konkurentskih zemalja u susjedstvu kojima su izbjeglička kriza i politički problemi smanjili zaradu, u Hrvatskoj ona raste. Prihodi preko 8 milijardi EUR-a od stranaca. Dakle, s hrvatskim udjelom to će biti oko 9 i pol milijardi eura.

Zaista impresivan rezultat, nikad bolji u povijesti hrvatske države, rekao je ministar turizma Antun Kliman.Mogao bi biti i bolji kad bi se nekim čudom vratili domaći turisti. Oni koji regres za odmor više ne primaju ili ga pak, srezanog na minimum, moraju potrošiti za osnovne životne potrebe.

Zato Ministarstvo sada tvrtkama predlaže da umjesto novca radnicima podijele kartice kojima će namjenski plaćati odmor.

"Regres je namjensko trošenje sredstava za vaš godišnji odmor. To se u ovih 20-tak godina izgubilo. I evo mi to želimo ponovo pokrenuti, uz porezne olakšice. Zato će država uzeti i onaj dio svog prava da usmjerava turistički promet tamo gdje je to potrebno", kaže ministar.

98 posto turističkog prometa sada se ostvaruje na Jadranu, a samo dva posto na kontinentu. Zbog ravnomjernije raspodjele turističkog kolača, Hrvati bi valjda trebali ljetovati u Lici ili Slavoniji. A Jadran bi po toj logici ostavili strancima, poznatim i manje poznatim, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram