Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2016

RBA: Hrvatska ovisnost o prihodima od turizma postaje rizična

Nakon solidne prve polovice godine tijekom koje je zabilježen 4,4 - postotni rast turističkih noćenja podaci za srpanj potvrdili su još jednu izvrsnu turističku sezonu. Tijekom srpnja u komercijalnim smještajnim objektima registrirano je 17,6% više dolazaka te 12,2% više noćenja u odnosu na srpanj 2015. godine...

Već uobičajeno u središnjoj turističkoj sezoni gotovo 95 posto gostiju čine strani turisti. Prema emitivnim tržištima u strukturi gostiju i dalje dominiraju gosti iz Njemačke (17,4%), Slovenije (13,2%), Češke (8,8%), Poljske (8,2%) te Austrije (8%).

Iako je prosječan broj noćenja po dolasku nešto niži u odnosu na isti mjesec 2015. godine (5,8 naspram 6,1) on se i dalje nalazi na razmjerno visokoj razini. Većina (53,4%) od ukupno 22,9 mil noćenja ostvareno je u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor što predstavlja porast udjel na međugodišnjoj razini za 18,6 postotnih bodova.

Navedeno osobito naglašava važnost i utjecaj turizma na prosječni raspoloživi dohodak kućanstava te zasigurno objašnjava oporavak potrošnje kućanstava započet još početkom 2015. godine. uz prisutan zamašnjak tijekom 2016. Promatrajući smještajne kapacitete evidentno je da se isti prilagođavaju rastućoj potražnji budući da je broj stalnih postelja u svim kategorijama osjetno porastao. U odnosu na srpanj 2015. godine turistima u komercijalnim smještajnim objektima bilo je na raspolaganju čak 8,5% (ili 75.990) više stalnih postelja.

Navedeno je što je posljedica i investicijske aktivnosti u djelatnostima vezanim uz turizam. Ohrabruje i podatak o rastu popunjenosti soba i postelja (na 83,7% odnosno 94,5%) Kumulativno u razdoblju od siječnja do srpnja ukupan broj dolazaka dosegnuo je 8,4 milijuna (godišnji rast od 9,2%), a noćenja 39,4 milijuna što je čak 8,8% više u usporedbi s istim razdobljem 2015. godine. Izvrsnim pokazateljima pridonijeli su i domaći i inozemni gosti iako su zamjetno izraženija pozitivna kretanja kod inozemnih gostiju. Njihov broj dolazaka porastao je u promatranom razdoblju 9,7% dok su noćenja viša za 9,6%. S druge strane dolasci domaćih gostiju viši su za 5,9% dok su noćenja zabilježila blagu stopu rasta od 0,4%.

Na razini cijele godine očekujemo da bi rast noćenja i drugu godinu za redom mogao premašiti 7%. Ohrabrujući i pozitivni podaci za turizam u dosadašnjem dijelu godine ipak upozoravaju na još uvijek prisutnu sezonalnost u turizmu.

Samo noćenja u srpnju, kao i svih prethodnih godina, nadmašuju ukupna noćenja u prvoj polovici godine te čine gotovo trećinu ukupnih godišnjih noćenja (s kolovozom udio središnjih ljetnih mjeseci penje se na preko 60%). Uz činjenicu da je gotovo 90 posto smještajnih kapaciteta smješteno na obali navedeni podatak implicira kako prostora za razvoj i rast turizma ima. Međutim, udio prihoda od turizma u BDP-u (koji se približio 20%) sugerira na veliku ovisnost, ali i rizičnost oslanjanja samo na ovaj segment gospodarstva. Štoviše turizam kao izvoz na licu mjesta bi trebao svojim multiplikativnim učincima mobilizirati i poticati rast i razvoj mnogih djelatnosti u gospodarstvu (poput poljoprivrede i/ili prehrambene industrije), pišu RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram