Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2016

Nastavak godišnjeg rasta broja izdanih građevinskih dozvola

Prema posljednjim podacima DZS-a, u srpnju ove godine izdano je 555 građevinskih dozvola. Premda je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 12,7% (izdana je 81 dozvola manje nego u lipnju), na godišnjoj razini je nastavljen rast broja izdanih građevinskih dozvola. Tako je u odnosu na lanjski srpanj, broj izdanih građevinskih dozvola viši za 79 odnosno 16,6%, čime je četvrti mjesec zaredom zabilježen njihov rast na godišnjoj razini...

Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u srpnju, preko 87% (483 dozvole) odnosi se na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile pad od 6,9% u odnosu na lipanj, no na godišnjoj razini je zamjetan njihov rast od 22%.

Posljednji podaci pokazuju da je predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama u srpnju iznosila 1,396 mlrd. kuna (mjesečni pad od 15,4%) od čega se gotovo 83% vrijednosti odnosi na zgrade, a 17% na ostale građevine.

U kumulativnom razdoblju od prvih sedam mjeseci ove godine ukupno je izdano 4.179 građevinskih dozvola što je 21,9% više nego u istom razdoblju lani. Međutim, bez obzira na razmjerno snažan dvoznamenkasti godišnji rast broja izdanih građevinskih dozvola, u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane iznosila je 10,1 mlrd. kuna što je za 9,8% manje u odnosu na isto razdoblje lani.

"Uzevši u obzir neujednačenu dinamiku navedenih građevinskih pokazatelja na mjesečnoj razini, ipak smatramo da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno, ohrabrujući očekivanja o početku blagog oporavka u narednom razdoblju. Uz potisnutu investicijsku aktivnost državnog sektora u prvoj polovici godine, pozitivan učinak u narednim razdobljima očekuje se u segmentu privatnog sektora te s rastom bolje iskorištenosti EU fondova", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram