Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2016

Pomorski prijevoz ključ za vanjsku trgovinu Europske unije

POVEZANE OBJAVE:

Pomorski prijevoz igra ključnu ulogu u međunarodnoj trgovini Europske unije, te je iznosio približno 51% ukupne vrijednosti trgovine dobara u 2015., pokazali su podaci...

Prigodom Svjetskog dana pomorstva obilježenog 29. rujna, Eurostat, statistički ured Europske unije, objavio je izbor podataka u srijedu predstavljajući temu "Trgovačka mornarica: nužna za svijet".

U 2015. vrijednost trgovinske razmjene Europske unije s trećim državama (državama van EU-a) prevožene morem procijenjena je na približno 1,777 milijardi eura.

Detaljno, riječ je o 53% uvoza koji je ušao u EU morem, dok je prijevoz morem predstavljao 48% izvoza u treće države, kažu iz Eurostata.

Rotterdam, Antwerp i Hamburg, smješteni na obali Sjevernog mora, bile su vodeće tri teretne luke Europske unije u 2014. Među članicama Europske unije po uporabi pomorskog prijevoza u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni prošle godine na vrhu su bile Portugal, Cipar i Grčka .

Štoviše, u zemljama kao što su Nizozemska, Rumunjska, Bugarska, Danska i Njemačka udio trgovinske razmjene s državama van EU-a prevožen morem iznosio je iznad 50%.

Na suprotnoj strani ljestvice pomorski prijevoz u trgovinskoj razmjeni van europske unije bio je manje značajan za Češku Republiku i Luksemburg, a slijedile su ih Irska, Latvija, Austrija i Hrvatska, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram