Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2016

Teško stanje na domaćoj (neprofitnoj) medijskoj sceni

HND upozorava na činjenicu da je završetkom programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo bez prihoda za život a neizvjesna je budućnost 20 neprofitna medija...

Završetkom programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koji je u posljednje tri godine osnažio treći medijski sektor, 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo je bez prihoda za život. Budućnost 20 neprofitna medija, u kojima je radilo 30 stalno zaposlenih novinara i 250 vanjskih suradnika, neizvjesna je.

Važnost neprofitnih medija leži u obradi društveno važnih tema za koje komercijalni mediji rijetko pokazuju interes. Za dosadašnji model financiranja neprofitnih medija zainteresirala se Europska federacija novinara te ostale novinarske organizacije, čija je zajednička delegacija nedavno boravila u Hrvatskoj, pohvalivši ga kao jednu od rijetkih pozitivnih stvari na novinarsko-medijskoj sceni u nas.

Hrvatsko novinarsko društvo od budućeg mandatara Vlade Republike Hrvatske očekuje da ozbiljno povede računa o osobi koju će izabrati za novog ministra/icu kulture kako bi se u što kraćem roku sanirala šteta koju je svojim djelovanjem počinio odlazeći ministar. Kako u medijskom, tako i ukupnom kulturnom prostoru, s kojim je sustavno odbijao bilo kakvu komunikaciju, a pogotovo suradnju, a u svoj resor pripuštao tek svoje svjetonazorske istomišljenike kojima je isključivost i netolerancija prema drugima i drugačijima glavna odrednica djelovanja.

HND od novog ministra/ice traži da hitno riješi goruće probleme na medijskom polju te da s HND-om, kao strukovnom novinarskom udrugom, te predstavnicima medija što prije otvori dijalog radi donošenja medijske strategije u skladu s najboljim demokratskim praksama, koja treba sadržavati i rješenje za sustavno financiranje trećeg medijskog sektora, stoji u priopćenju iz HND-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram