Zatvori
Poslovni Puls
06/10/2016

MMF potvrdio prognozu rasta svjetskog gospodarstva u 2016. godini

Ovo je inače prvi puta u posljednjih šest godina da je rast i na tržištima u nastajanju te zemljama u razvoju ubrzao...

"Gledano u cjelini, svjetsko gospodarstvo ide u neželjenom smjeru," kako je istaknuo glavni ekonomist pri MMF-u Maurice Obstfeld tijekom konferencije za medije, "Bez određenog djelovanja mjera kojima bi se podržala gospodarska aktivnost kratko i dugoročno, ispodprosječni rast na nedavno zabilježenim razinama riskira svoje ponavljanje – kroz oslobađanje negativnih gospodarskih i političkih silnica."

MMF je također oštro snizio i prognozu za rast u SAD-u tijekom ove godine na 1,6% u odnosu na svoju srpanjsku prognozu koja je iznosila 2,2%, nakon razočaravajuće prve polovice godine uzrokovane slabim poslovnim ulaganjima i sredstvima.

MMF je s druge strane malo povisio prognozu rasta za UK u 2016. na 1,8%, ukazujući pritom da je to tržište apsorbiralo utjecaj Brexita bolje nego što se to očekivalo.

Međunarodni monetarni fond je zadržao prognozu kineskog rasta tijekom 2016., odnosno ona je ostala nepromijenjena na 6,6%.

''Kina je ostvarila značajan napredak preinakama svoje gospodarske strukture preusmjeravajući se prema uslugama i potrošnji,'' rekao je Obstfeld dodajući da se Kina treba pozabaviti rješavanjem srednjoročnih rizika kao što su višak kapaciteta i sivo bankarstvo.

MMF je također zadržao svoju prognozu globalnog rasta za 2017. i to na 3,4%, navodeći u svom izvješću da će razvijena gospodarstva i dalje nastaviti s razočaravajuće niskom putanjom rasta, dok će s druge strane tržišna gospodarstva u nastajanju ubrzati.

Ova institucija je upozorila na neprekidno niski rast i širenje jaza vezanog uz nejednake prihode u mnogim zemljama, što su svakako faktori koji bi mogle dodatno potaknuti antitrgovinski stav te gušiti rast.

"Ovi problemi naglašavaju rizike za naše prognoze koje ostaju u minusu," zaključio je Obstfeld, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram