Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2016

U sjeni političkih napetosti Shell i Gazprom dogovaraju veliki posao

Englesko-nizozemska kompanija Shell postigla je s Gazpromom dogovor o prodaji ruskog plina u inozemstvu kroz zajedničku projektnu tvrtku "Baltijski SPG"...

Pritom je kompanija Shell pristala pridržavati se određenih ograničenja u marketingu SPG-a u projektu, odnosno izbjegavati opskrbu u onim europskim zemljama u kojima Gazprom ima plinovode kako bi se izbjegla izravna konkurencija s Gazpromom.

Kako bi projektna kompanija Baltijski SPG mogla opskrbljivati inozemna tržišta plinom, potrebno je napraviti neke izmjene u ruskom zakonodavstvu. Trenutačno samo određene kompanije imaju pravo prodavati ruski plin. To su u prvom redu Gazprom i njegove 100-postotne podružnice. Druge državne kompanije također smiju prodavati plin u inozemstvu, no samo pučinski ukapljeni plin (Rosneft). Ruski plin smiju prodavati i kompanije koje od početka 2013. godine imaju licencu za likvefakciju plina, poput kompanije Jamal SPG.

Osim toga, Shell s Gazpromom raspravlja i o dobivanju plinskih aktiva u Rusiji u zamjenu za to da Gazprom dobije određene pozicije u Aziji. Međutim, to je zbog američkih sankcija malo vjerojatno.

Baltijski SPG je građevinski projekt u rajonu Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti, tvornica za ukapljivanje prirodnog plina kapaciteta 10 milijuna tona godišnje. Tvornica bi s radom trebala početi krajem 2021. godine. U projekt je investirano 11,5 milijardi dolara. U lipnju 2015. Gazprom je potpisao memorandum o razumijevanju o projektu sa Shellom, no pravno obvezujuće sporazume kompanije zasad nisu potpisale, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram