Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2016

Što se to događa: Kina bilježi pad izvoza i rast uvoza

Kineski izvoz denominiran u yuanima pao je u rujnu za 5,6% na godišnjoj razini, dok je s druge strane uvoz porastao za 2,2%, sudeći prema podacima carinske uprave objavljenima u četvrtak...

Inozemna trgovinska razmjena u prva tri tromjesečja ove godine bila je za 1,9% manja od one godinu ranije s ukupnom vrijednosti od 17,53 trilijuna yuana (2,61 trilijun američkih dolara) s padom u izvozu za 1,6% odnosno uvozu za 2,3%, sudeći prema službenim podacima Državne carinske uprave.

Trgovinski suficit se u prvih devet mjeseci proširio za 0,6% u odnosu na godinu ranije i to s ukupno 2,59 trilijuna yuana.

Inozemna trgovina, koja uključuje i inicijativu ''Pojas i put'', imala je snažan zamah rasta od siječnja do rujna ove godine s trgovinskom razmjenom koja je, posebice s Pakistanom (14.9%), Rusijom (14%), Poljskom (11,7%), Bangladešom (9,6%) i Indijom (7,8%), bilježila značajan porast na godišnjoj razini, sudeći prema službenim podacima.

U istom razdoblju je inozemna trgovinska razmjena sa SAD-om i zemljama ASEAN-a, točnije drugim odnosno trećim po veličini trgovinskim partnerom Kini, pala za po 1,9% u oba slučaja.

Strojevi i elektronika te roba iz sektora s većom radnom snagom, poput tekstilne te industrije proizvodnje igračaka, nose lavlji dio izvoza te su privatne tvrtke i dalje perjanice državnog izvoza.

Podaci državne carinske uprave također su pokazali i da je u međuvremenu uvoz velikog tereta, poput željezne rudače i sirove nafte, nastavio rasti u prvih devet mjeseci te su cijene uvoza pale u usporedbi s prvom polovicom godine, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram