Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2016

Zemlje BRICS-a žele povećati investicije

Poslovni vođe BRICS bloka bi trebali promicati povjerenje i doprinijeti globalnom rastu kroz ubrzanje investicija u gospodarstvima u porastu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u nedjelju...

Gospodarstva pet BRICS zemalja -- čiji su se vođe sastali tijekom vikenda u Indiji -- usporila su zbog dubokih prilagodbi i izazova u svjetskom gospodarstvu, primijetio je Xi u sastanku s poslovnim direktorima.

Među izazovima koje je naveo Xi su rastuća prijetnja protekcionizma i rastući antiglobalizacijski osjećaj.

Ipak, rekao je Xi, "Prednosti i potencijali u resursima BRICS zemalja u resursima, tržištu i radu ostaju nepromijenjeni." Dodao je da bi direktori trebali preuzeti vodeću ulogu u zajedničkom provođenju glavnih projekata.

Blok se sastoji od sila u nastajanju: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Sastanak je bio njihov osmi susret na vrhu.

Xi je govorio tijekom sastanka u Indijskoj jugozapadnoj državi Goi. Dvodnevni sastanak na vrhu zaključen je u nedjelju.

Xi je primijetio da je osnutak blokove Nove razvojne banke važan plod njihove suradnje, a Kina će podržati rad banke kako bi učinili uspješnom njenu prvu grupu projekata.

Skupa sa Xijem brazilski predsjednik Michel Temer, ruski predsjednik Vladimir Putin, indijski premijer Narendera Modi i južnoafrički predsjednik Jacob Zuma prisustvovali su sastanku na vrhu.

Dok je razgovarao s ostalim vođama BRICS-a, Xi je pozvao zemlje na jačanje povjerenja u vremenima kada gospodarski oporavak ostaje slab.

Blok bi trebao povećati makroekonomsku politiku koordinacije i protiviti se svim oblicima protekcionizma, rekao je Xi drugim vođama. Kina na redu da preuzme rotirajuće presjedanje BRICS-om iduće godine.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je novinarima da su Xijev govor pozdravili ostali vođe na sastanku.

Deklaracija iz Goe izdana je na završetku sastanka na vrhu i uključuje neke točke suglasnosti koje su vođe dostigli tijekom satstanka na vrhu G20 najvećih gospodarstava u Hangzhouu prošli mjesec, rekao je.

Na njihovom sastanku na marginama G20 Xi je rekao da bi članice BRICSA trebale povećati koordinaciju kako bi postigle da gospodarstva sa tržištem u nastajanju i zemlje u razvoju igraju veću ulogu u međunarodnim poslovima.

Indija je posljednja postaja na Xijevoj turi po jugoistočnoj Aziji, koja ga je već odvela u Kambodžu i Bangladeš.

Ruan Zongze, potpredsjednik Kineskog instituta za međunarodne studije, rekao je za China Daily da, iako je usporio rast zemalja članica BRICS-a, izvedba gospodarstava u porastu ostaje daleko bolja od one razvijenih država.

"Od oporavka svjetskog gospodarstva nakon financijske krize 2008. BRICS zemlje su doprinijele više od 50% svjetskog gospodarskog rasta," rekao je, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram