Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2016

Kina u trećem kvartalu ostvarila gospodarski rast od 6,7 posto

Najnovija vladina analiza pokazuje kako je kinesko gospodarstvo poraslo za 6.7% kroz treću četvrtinu, što je istu razinu rasta u odnosu na prošlu godinu koja se dogodila i u prethodnim četvrtinama...

No prilikom objave novih podataka Nacionalni ured za statistiku je također uputio upozorenje onima koji bi upotrijebili dobre rezultate kao izgovor za povratak prethodnim modelima rasta.

Rast od 6.7% kroz 1., 2. i 3. četvrtinu naveo je većinu promatrača na zaključak kako je kineska vlada spremna ostvariti cilj rasta na godišnjoj razini od 6.5 do 7%.

Analiza koju je Nacionalni ured za statistiku izdao uz nove podatke također naglašava ovo.

Ured za statistiku kaže da je kineski rast održan kroz 3. četvrtinu rezultat proširene nakupljene potražnje, strukturalnih reformi oko ponude i novih gospodarskih pokretača.

Dio rasta 3. četvrtine je rezultat povećanja prihoda nekih sektora za koje je vlada zaključila kako pate od prekapacitiranosti, kao što su čelik i ugljen

Sheng Laiyun, glasnogovornik Ureda za statistiku, kaže da će ovo vjerojatno biti privremeni fenomen, dok središnja vlast nastavlja promicati strukturalne reforme.

"Određene regije su izvijestile kako neke su tvrtke imale zamah za povratak na masovnu proizvodnju. Govoreći to postoji nekoliko stvari koje bih želio istaknuti, prva je da je cjelokupna strukturna reforma u Kini sveobuhvatna politika središnje vlade kao dijela nove norme."

"Nova norma" je termin upotrijebljen kako bi se označio prelazak s proizvodnje visokog obujma i male vrijednosti na stabilniju visoko vrijednu proizvodnju.

Nacionalni ured za statistiku kaže da je jača izvedba 3. četvrtine u sektorima visokih tehnologija i proizvodnje opreme pomogla rast industrijske proizvodnje od 6% u prve tri četvrtine.

Još jedno područje rasta bile su nekretnine.

Rast investicija u tom sektoru porastao je do 5.8% u prve 3 četvrtine, što je lagano povećanje s 5.4% kroz prvih 8 mjeseci.

Mnogi gradovi u Kini se kreću prema ograničenju prodaje domova, izazivajući zabrinutost da će rast doživjeti udarac.

Osim industrije i nekretnina, mnogi gledaju prema novom fokusu Kineske vlade za gospodarski rast: uslužnom i visoko tehnološkom sektoru, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram