Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2016

Zlato je vratilo dio izgubljene dobiti, očekuje se nastavak rasta cijena

Značajnim rastom cijena zlato je zaključilo prošli tjedan, prvi ''u plusu'' nakon tri sedmice uzastopnog pada u kojima je ovaj plemeniti metal izgubio gotovo 5 posto vrijednosti s kraja ljeta. Ipak, prošli tjedan vratio je dobar dio gubitka, jer zlato je u petak imalo gotovo 1,5 posto višu cijenu nego u ponedjeljak...

Na njujorškoj burzi tako je cijena zlata bila u vrlo malom rasponu od 1.263,60 do 1.268,60 dolara za uncu, dok je cijena srebra, također s laganim rastom, bila u rasponu od 17,33 do 17,63 dolara po unci.

Zlato je poraslo i u petak, a lagani rast dogodio se usprkos novom jačanju dolara i puno se više osjetio na europskom tržištu gdje je euro u ''defanzivi'' u odnosu na američku valutu. Na takvoj snazi plemenitih metala usprkos negativnim vanjskim faktorima, analitičari temelje svoja očekivanja da će zlato i srebro nastaviti svoj rast i u novom tjednu.

Naime, zaključak analitičara jest da je dolar "tehnički iscrpio" svoje mogućnosti rasta, stoga bi u kratkoročnom razdoblju mogao "uhvatiti" obrnuti trend, što bi značilo dodatni poticaj za skok cijena plemenitih metala. Dodatno, ulazimo u tradicionalno snažnu sezonu za zlato, a neizvjesnost jača i zbog sve zahuktanije kampanje za američke predsjedničke izbore. Iako se izbori za čelno mjesto u državi doimaju već riješenima, još uvijek su "u igri" utrke za popunjavanje Senata i Kongresa, a situacija u kojoj bi jedna strana – demokrati – mogla držati sve tri poluge vlasti, nije odveć privlačna investitorima.

Pred nama je i tjedan ispunjen važnim ekonomskim podacima i izvještajima, iako će ključan faktor na cijene zlata imati rast ili pad vrijednosti dolara. Stručnjaci se slažu da je listopad pokazao načelno "dno" cijena zlata, i ono se kreće oko 1.250 dolara za uncu, deset do petnaest posto više od cijena koje su vladale u istom razdoblju prošle godine. Činjenica je da su tržišta već u tu cijenu uračunala vjerojatnost povećanja kamatnih stopa u prosincu, stoga niže cijene zlata nisu realne.

Dodatno, prema očekivanjima analitičara, zlato bi se nakon povećanja kamatnih stopa trebalo dodatno pozicionirati na višim razinama cijena, jednako kao što se to dogodilo ove godine, kada je zlato nakon dizanja referentnog kamatnjaka u SAD-u skočilo za tridesetak posto u prvom polugodištu.

Prema tehničkoj analizi, ako zlato uspije "prebaciti" cijenu od 1.270 dolara za uncu, onda niti dohvat vrijednosti od 1.300 dolara za uncu nije nerealan.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram