Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2016

Jesu li napokon stigli bolji dani za domaće građevinare?

Prema posljednjim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u kolovozu ove godine zabilježio je mjesečni pad od 1,2% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) te je istovremeno nastavljen niz pozitivnih stopa rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima, obujam građevinskih radova u istom promatranom mjesecu za 1,5% viši u odnosu na isti mjesec 2015. godine, čime je potvrđen pozitivan rast na godišnjoj razini i osmi mjesec zaredom...

Podaci pokazuju da je godišnji rast u kolovozu prvenstveno posljedica rasta građevinske aktivnosti na zgradama (gdje je zabilježena godišnja stopa rasta od 11,1%). Ujedno je to i deseti mjesec zaredom (prema kalendarski prilagođenim podacima) otkako se bilježe pozitivne stope godišnjeg rasta građevinske aktivnosti na zgradama dok je istovremeno zamjetan kontinuiran godišnji pad građevinske aktivnosti na ostalim građevinama.

Promatrajući kumulativno, prema izvornim indeksima, u razdoblju od prvih osam mjeseci ove godine, obujam građevinskih radova viši je za 3,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su u istom promatranom razdoblju radovi na zgradama porasli za 9,9% godišnje dok je istovremeno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama smanjen za 2,8% na godišnjoj razini. Stoga ne iznenađuje da se u razdoblju od siječnja do kolovoza u strukturi ukupno odrađenih sati na gradilištima (promatrajući prema vrstama građevina) 46,8% odnosi na građevinske radove na zgradama, uz razmjerno visok udio radova na novogradnjama (55,5% u ukupnim odrađenim satima).

"Obzirom na očekivani rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, u narednim razdobljima očekujemo postupno blago dinamiziranje građevinske aktivnosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram