Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2016

Zadarski profesor riješio veliki nedostatak vjetroelektrana

Superiorna inovacija iz Zadra: profesor fizike osmislio je vjetroturbinu koja može iskoristiti i snagu orkanske bure! Dok se druge vjetroelektrane, zbog sigurnosnih razloga, zaustavljaju pri brzini vjetra od 90 km na sat, Artukovićev model može iskoristiti vjetar u njegovu maksimumu...

U usporedbi sa sadašnjim komercijalnim rješenjima, njegov koncept potpuno bi promijenio način iskorištavanja energije vjetra. I, što je najbolje, njegova vjetroelektrana pet je puta jeftinija od ostalih. Kada vjetar zapuše na Velebitu, on tu snagu preračunava u džule. Koliko energije prolazi a da ništa ne uzimamo, koji su to potencijali, koja snaga, kaže Ranko Artuković, fizičar i inovator.

Dodaje kako ga je najviše zaintrigiralo kako uzeti energiju vjetra onda kad je najviše ima.

"Zaista ironično, kada brzina vjetra premaši 90 km/h, vjetroelektrane se moraju zaustaviti. Zbog sigurnosnih razloga lopatice se zablokiraju i najveća snaga vjetra ne može se iskoristiti. Na džule iz orkanske bure možemo zaboraviti. Za razliku od drugih rješenja, njegova vjetroturbina radi na principu 'što više vjetra, to više struje'! Moja radi na drugom principu, moje ploče nikada ne idu brže od brzine vjetra, ne doživljava ubrzanje na taj način da će se vrtiti dok se ne raspadne. Kad je najjači, pustite je da se vrti, ona će ići brzinom vjetra, vrtit će se po inerciji, u leru što bi rekli", kaže inovator.

Ova vjetroturbina nikad ne premašuje brzinu vjetra, ne treba nikakve uređaje za kočenje i samim time je daleko jeftinija. Nema elektronike, nema složenih djelova, može se slagati i sastavljati, može se serijski proizvoditi, kao kišobrani. Zbog svoje jednostavnosti horizontalna vjetroturbina s rotirajućom gondolom, ne zahtijeva održavanje.

Cijena proizvedenog megavata iz njegove vjetroturbine pet je puta jeftinija od dosadašnje. Ne sumnja u to da će važni ulagači investirati u njegov model jer on zajamčeno donosi velike uštede i mnogo više ekološki proizvedene struje. A, što je najbolje, iskoristit će svu snagu orkanske bure, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram