Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2016

Tržišta od Trumpa očekuju prezentaciju ekonomske politike buduće administracije

Na pitanje kako će svjetske burze reagirati na pobjedu Donalda Trumpa, HRT-ov Željko Kardum odgovara - rasprodajom rizične imovine, američkih vrijednosnica i rastom cijene zlata...

To je na kratki rok. Dugoročno - znat ćemo tek nakon imenovanja članova Trumpove administracije. No, pitanje svih pitanja za ulagače je hoće li američke federalne rezerve u prosincu podići kamatne stope i tako ojačati dolar u odnosu na druge valute ili ne? Pretpostaviti se ne može budući da Trump nije predstavio zaokruženu ekonomsku politiku, niti imao poznate i etablirane savjetnike prema kojima bi to mogli prosuditi.

Od 1950. pa do danas kamatne stope su rasle kad su predsjednici bili demokrati, a padale kad su predsjednici bili republikanci. Kamatne stope uglavnom oslikavaju trend gospodarstva....kad ono raste i one rastu, a kad gospodarstvo pada potiče ga se nižim kamatama.

Za vrijeme demokratskih predsjednika BDP im je rastao u prosjeku 4%, a za vrijeme republikanskih 2,7%. Za vrijeme demokratskih nezaposlenost je blago padala, a za vrijeme republikanskih blago rasla.

Budući da Federalne rezerve donose odluku na temelju gospodarskih pokazatelja i trendova ne očekuje se da će u ovom metežu nakon Trumpovog izbora podići kamatne stope. Ako kamatne stope ne porastu...to bi moglo dovesti do blage deprecijacije dolara, ali ne onako drastične poput pada britanske funte nakon referenduma o Brexitu, kaže Kardum.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram