Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2016

U ovoj strukovnoj školi učenici polažu ispit iz "League of Legends" video igre

Ispit iz e-sporta u strukovnoj školi u Mongoliji Unutrašnjoj izazvao je veliku online raspravu među kineskim korisnicima interneta s mnogima koji su pokazali veliki interes za novouspostavljeni predmet...

Ispit koji je namijenjen učenicima smjera elektroničkih natjecateljskih sportova u Strukovnoj školi Xilingol, zahtijeva temeljito poznavanje League of Legends, poznate online videoigre. Oni koji polažu test moraju riješiti ispit koji se sastoji od višestrukog izbora odgovora na postavljena pitanja te kratkih odgovora na ista unutar danog vremenskog okvira.

''Proveo sam jednu noć prije ispita pokušavajući zapamtiti svu teorijsku i operativnu sposobnost koja se može koristiti u ovoj igri. Bez sustavnog proučavanja dobra ocjena se ne može dobiti,'' istaknuo je učenik te škole On Jinduo u intervjuu za Beijing Times.

''Ispit za e-sportove na polugodištu pokriva šest predmeta, uglavnom s naglaskom na najpopularnije svjetske videoigre. Oko 30 posto učenika nije uspjelo položiti ovaj put,'' rekao je Wu Hao, ravnatelj Strukovne škole Xilingol.

Elektronički natjecateljski sport i menadžment odobren je u rujnu od strane Ministarstva prosvjete kao novi predmet u kineskim strukovnim školama. Ova u Xilingolu, koja je prva u Kini koja nudi taj predmet, je goruća tema na internetu.

Hashtag "E-sportMidterm" imao je više od 2,2 milijuna pregleda stranicama društvene mreže Sina Weibo do ovoga trenutka s većinom onih koji pokazuju interes za sam ispit, dok su drugi izrazili zabrinutost zbog ''gaminga'' kao predmeta.

"E-sportska industrija cvate u cijelom svijetu. Kina treba više stručnjaka kako bi uhvatila korak. Mislim da je ispit dobar za naše gamere, te nema mjesta sumnji javnosti o novoj industriji,'' napisao je jedan korisnik interneta na Weibou.

No nisu svi bili toga mišljenja.

"Ne mogu vjerovati da je e-sport predmet na koledžu. Pretjerana pozornost koja se pridaje videoigrama iscrpljuje energiju učenicima; igranje igara neće koristiti njihovoj budućnosti,'' istaknuo je drugi korisnik interneta.

Unatoč kontroverzi, e-sport zaista doživljava veliki zamah u cijelom svijetu. Prema izvješću koje je objavila analitička tvrtka SuperData, globalna publika za e-sportska natjecanja prošle je godine dosegnula brojku od 134 milijuna te i dalje ubrzano raste. Kina je jedna od zemalja u kojoj e-sportska industrija ima najveći potencijal.

''Mi smo u sastavljanju udžbenika za naše učenike jer u ovome trenutku nema stručnog materijala na kojeg se mogu osloniti. Udžbenikom će biti obuhvaćeno pet godina profesionalnog obrazovanja te se očekuje da će biti objavljen sljedeće godine,'' rekao je zaposlenik Strukovne škole Xilingol Li Ailong, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram