Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2016

Podaci za rujan: Veliki oporavak građevinskog sektora!

Prema posljednjim podacima DZS-a, u rujnu ove godine izdano je 767 građevinskih dozvola što je najviši broj izdanih dozvola od svibnja 2012. godine...

Uz razmjerno snažan mjesečni rast od 157 dozvola (po dvoznamenkastoj stopi od 25,7%) u rujnu je nastavljen i pozitivan trend na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na isti mjesec lani, broj izdanih građevinskih dozvola viši za 178 odnosno 30,2%. Time je uz tek sporadičnu iznimku iz ožujka ove godine nastavljen niz pozitivnih godišnjih stopa rasta broja izdanih građevinskih dozvola koji datira od studenog 2015. godine. Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u rujnu, gotovo 79% odnosi se na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile mjesečni i godišnji rast od 19,3% odnosno 27,4%. Također, posljednji podaci pokazuju da je predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama u istom promatranom mjesecu dosegnula najvišu ovogodišnju razinu od 3,619 mlrd. kuna, od čega se polovica odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine.

U kumulativnom razdoblju od prva tri tromjesečja ove godine ukupno je izdano 5.556 građevinskih dozvola što je 1.066 dozvola više nego u istom razdoblju lani (godišnji rast od 23,7%). Rujanski razmjerno snažan mjesečni rast predviđene vrijednosti radova iskazane u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama (84% u odnosu na kolovoz) posljedično je rezultirao i poboljšanim pokazateljima na godišnjoj i kumulativnoj razini. Tako je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine ukupna vrijednost radova za koje su dozvole izdane iznosila 15,7 mlrd. kuna što je za 13,3% više u odnosu na isto razdoblje lani.

"Obzirom na očekivani gospodarski rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, u narednim razdobljima očekuje se nastavak postupnog blagog dinamiziranja građevinske aktivnosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram