Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2016

Hoće li sada Kina iskoristiti najavljeno američko povlačenje iz TPP-a

Australija je dala naslutiti kako bi američko povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva, kojeg je jučer najavio novoizabrani predsjednik Donald Trump, moglo otvoriti vrata Kini...

Trump je naime izjavio da će povući SAD iz spomenutog sporazuma, odnosno trgovinskog saveza 12 zemalja kojeg je, svog prvog dana u uredu, opisao kao ''još jednu učinjenu katastrofu potaknutu posebnim interesima onih koji žele silovati našu zemlju''.

Umjesto toga on je predložio ''pregovore o poštenim i bilateralnim trgovinskim sporazumima koji donose radna mjesta i industriju natrag na američko tlo''.

Iako Transpacifičko partnerstvo ima malo izgleda za rad bez SAD-a, Australija i Japan su brzo ponovno potvrdili svoju predanost tom sporazumu koji je dio naslijeđa predsjednika Obame i koji je bio pet godina u izradi.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je kako će taj sporazum ''bez Sjedinjenih Američkih Država biti besmislen'', no australski ministar trgovine smatra da ima prostora i za drugu opciju.

''Mogli bismo predložiti primjerice Kini ili Indoneziji ili nekoj drugoj zemlji da se pridruže. Mi im otvaramo vrata da se pridruže,'' istaknuo je Steven Ciobo.

Trump, koji inače ima tvrtke diljem svijeta te je tijekom predsjedničke kampanje pokrenuo osam tvrtki u Saudijskoj Arabiji, pozvao je birače na suprotstavljanje slobodnoj trgovini na međunarodnoj razini obećavajući pritom deregulaciji poslovanje u SAD-u, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram