Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2016

Kinezi ubrzano razvijaju vlastitu industriju zabave po uzoru na Hollywood

Kina će iduće godine početi raditi na 2 milijarde američkih dolara vrijednom tematskom parku ''Jedan pojas, jedan put'' i filmskom studiju u Chongqingu radi povećanja uspjeha kineskih filmova u inozemstvu...

Jedan pojas, jedan put je infrasturkturna strategija osmišljena za udruživanje raznih nacija modernim Putem svile i izgradnjom cesta, pruga i luka. Novi studio i "turistički grad" ima za cilj privlačenje stranih filmskih i televizijskih producenata, sudeći prema novinskoj agenciji Xinhua, prenosi CRI.

Kina je drugo najveće svjetsko filmsko tržište, s prosječnim otvaranjem od više od 20 novih kina dnevno. Iako je uspjeh u inozemstvu bio ograničen, filmovi s kineskim temama, a proizvedeni u Hollywoodu, prolaze mnogo bolje od onih napravljenih u Kini.

Wang Jianlin, predsjednik grupacije Dalian Wanda, je obećao to promijeniti izgradnjom "kineskog Hollywooda", odnosno najvećeg svjetskog filmskog studija u Qingdaou, lučkom gradu u istočnoj Kini.

Legendary Entertainment, holivudski studio u vlasništvu Wande, producirao je Kineski zid u kojem glumi Matt Damon i koji je ujedno najskuplji kineski film ikad u cijelosti snimljen u Kini s proračunom od oko 150 milijuna dolara.

Film u režiji Yimoua Zhanga trebao bi biti pušten u ovdašnja kina sljedeći mjesec, dok u SAD-e dolazi na početku nove godine. No, već je privukao kontroverze koje se tiču sukoba zapadnih i kineskih filmskih ukusa. Kada je najavni video objavljen u Velikoj Britaniji tijekom ljeta, bio je kritiziran od strane medija, uključujući BBC te The Guardian i Independent, zbog fenomena u kojem se bijeli glumci koriste pogrešno za uloge nebijelih likova i to nerijetko da se povećaju iznosi na kinoblagajnama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram