Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2016

Tjedan snažne korekcije cijena zlata završio s umjerenim rastom vrijednosti

Protekli tjedan donio je znatnu korekciju cijena zlata koju je donekle ublažio petak, kada je vrijednost zlata umjereno porasla nakon relativno slabih pokazatelja o stanju zaposlenosti na američkom tržištu rada...

Tako je na završetku tjedna, zlato ostvarilo prosječan rast cijene od 0,5 posto, uz raspon od 1.166,50 do 1.178,90 dolara za uncu. Srebro je imalo trostruko brži rast, u prosjeku 1,5 posto, uz raspon cijena od 16,23 do 16,89 dolara za uncu.

Ovaj oporavak ''izvukao'' je plemenite metale sa najniže razine cijena u proteklih deset mjeseci, kakve su bile postignute sredinom prošlog tjedna. Dodatni poticaj rastu cijena zlata i srebra dao je propast talijanskog referenduma u nedjelju i ostavka premijera Mattea Renzija, no nakon skoka u ponedjeljak ujutro, cijene zlata i srebra vratile su se na niže razine i izgubile većinu stečene dobiti.

Ipak, analitičari smatraju da će se posljedice talijanskog referenduma pokazati u dugom roku, budući da će to unijeti dodatnu nestabilnost u europsko gospodarstvo, već snažno uzdrmano britanskim referendumom o izlasku iz EU. Posljedica je pad vrijednosti eura, koji je nakon rezultata referenduma u Italiji skliznu na najniže vrijednosti u proteklih 20 mjeseci.

Analitičari njemačke financijske institucije Commerzbank prognozirali su u izvještaju objavljenom u petak, da će cijena zlata u 2017. godini ponovo doseći razine iznad 1.300 dolara za uncu, te da će se srebro vratiti na vrijednosti veće od 19 dolara za uncu. Prema njihovim procjenama, potražnja za fizičkim zlatom trebala bi značajno porasti u idućem razdoblju, a očekuje se i rast invsticijske potražnje koji bi trebao potvrditi rastuće cijene. Dodatni faktor u korist zlata trebala bi biti činjenica da će – usprkos rastu kamatnih stopa i posljedičnom rastu vrijednosti američkog dolara – zbog inflacije realne kamate ostati niske, a ponegdje i negativne.

Tehnički pokazatelji ipak nisu na strani pozitivnih prognoza o rastu cijena zlata, no stručnjaci za plemenite metale ističu da je na trenutačnoj razini cijena zlato podcijenjeno, te da je zbog dosadašnjeg snažnog pritiska na prodaju tržište zrelo za skok u potražnji.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram