Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2016

Kina se okreće proizvodnji ekološki prihvatljivih vozila

Prodaja zelenih vozila, ili vozila s pogonom na novu energiju, je u Kini gotova dostigla pola milijuna u prodanim vozilima (402 800) do kraja studenog. To je skoro dvostruka brojka u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnja u 2016. čini 40% ukupnog svjetskog broja, kažu iz Kineskog udruženja proizvođača automobila...

Sudeći prema objavi istog udruženja se ukupna prodaja vozila, uključujući obična i ekološka, povećala 14% u odnosu na prošlu godinu, dostižući 24,94 milijuna komada do kraja studenog.

Kina će postati prva zemlja na svijetu s godišnjom prodajom vozila koja prelazi 25 milijuna komada, predvidio je Asahi Shimbun u utorak.

Domaća industrija vozila s pogonom na novu energiju prolazi kroz munjevit razvoj, rekao je Xu Yanhua, zamjenik glavnog tajnika Kineskog udruženja proizvođača automobila.

Proboj u najbitnijim tehnologijama, jasniji industrijski lanac i volja za kupovanjem kod potrošača prouzročili su proširenje tržišta za vozila na alternativna goriva, izvijestio je list Jiefang Ribao.

U posljednjem desetljeću su akumulatori, srca automobila na novu energiju, doživjeli značajan napredak. Dvije tehnologije akumulatora doživjele su povećanje učinkovitosti i vijeka trajanja u posljednjih 10 godina.

U ovom trenutku, litij-željezo-fosfatne baterije i struke litij-ionske baterije imaju dvostruko veću gustoću energije nego prije jednog desetljeća, objasnio je Guo Wei, glavni upravitelj tvrtke Pekinška nacionalna tehnologija baterija.

"To znači kako Kina već ima snagu i pouzdanje za nadolazeće svjetsko natjecanje u vozilim s pogonom na novu energiju.", dodao je Guo, stavljajući kinesku industriju u globalni kontekst.

Infrastruktura za punjenje također doživljava razdoblje povoljne politike. Do kraja listopada, preko stotine tisuća javnih postaja za punjene električnih vozila postojalo je u Kini, što je dramatično povećanje od 118% u odnosu na prošlu godinu. Privatne postaje za punjenje su prešle brojku od 170 000.

U kineskom 12. Petogodišnjem planu, uspostavljena je mreža za brzo punjenje na autoputevima kroz Peking, Tianjin, sjevernu kinesku provinciju Hebei i regije oko oko delte rijeke Jangce, pokrivajući 11 000 kilometra autoputeva.

Kineski idući Petogodišnji plan (13.) će ostvariti 36 000 kilometara pokrivenih postajama za punjenje, s ukupnim predviđenim ulaganjima u infrastrukturu od 160 milijardi juana (2.3 milijarde američkih dolara) do 180 milijardi juana (2.6 milijarde američkih dolara), izvješćuje Jiefang Ribao.

Politike koje se tiču vozila s pogonom na novu energiju objavljuje Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije i Komisija za nacionalni razvoj i reforme. Među ostalim stavrima odnose se na zahtjeve za pristup industriji, upravljanje i otpuštanje ugljikovih spojeva.

Vozila s pogonom na novu energiju će u Kini nastaviti sa zdravim razvojem, unatoč reguliranijim politikama, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram