Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2016

Dalić: Novi Zakon o javnoj nabavi je kvalitetan i daje bolje rezultate

Otvarajući konferenciju „Zakon o javnoj nabavi“, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić rekla je kako je novi Zakon o javnoj nabavi kvalitetan alat koji omogućava da javna nabava bude jednostavnija za one koji se javljaju na postupke nabave, a isto tako i da daje bolje rezultate u kvaliteti proizvoda i usluga koje nabavljaju naručitelji, te u konačnici i cijeni...

„Zbog toga se taj alat treba primjenjivati na način da se iskoriste sve mogućnosti koje zakon nudi. Kako u pogledu izbora ekonomski najpovoljnije ponude, mogućnosti uravnoteživanja cijene i kvalitete, tako i u pogledu njegove transparentnosti, mogućnosti koje zakon nudi za provođenje kvalitetnijih i jednostavnijih postupaka u kojima će dokumentacija biti instrument za osiguravanje najbolje kvalitete proizvoda za javnog naručitelja“, rekla je potpredsjednica Dalić te dodala kako očekuje da će se relativno brzo osjetiti koristi primjene novog zakona.

„Ovom konferencijom otpočela je serija edukativnih radionica u kojima će sudjelovati i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Državnom školom za javnu upravu te Hrvatskom gospodarskom komorom, kako bi poduzetnicima, ali i javnim naručiteljima približili detalje novog Zakona o javnoj nabavi“, istaknula je potpredsjednica Dalić.

Na novinarsko pitanje gdje očekuje da će biti potrebno najviše prilagodbe, ministrica Dalić odgovorila je kako očekuje da će najviše edukacije trebati oko primjene kriterija najpovoljnije ponude. „Zbog toga će djelatnici Ministarstva na radionicama prezentirati analize slučajeva te načine na koje se taj kriterij primjenjuje. Naravno, oni naručitelji koji se osjećaju sigurni, koji misle da je njihovo dosadašnje iskustvo dovoljno, s primjenom ovog kriterija mogu krenuti od 1. siječnja, a njegova primjena je obavezna od 1. srpnja iduće godine“, rekla je ministrica Dalić.

„Primjena ekonomski najpovoljnije ponude, uravnoteživanje cijene sa drugim kriterijima, bila je dugo vremena zahtjev kako bi se poboljšala i kvaliteta i djelotvornost procesa javne nabave. Na ovaj način javni naručitelji za javni novac dobiju i najbolju kvalitetu“, istaknula je ministrica Dalić. „Podsjećam da smo tijekom usvajanja ovoga zakona, kao jedan od kriterija kvalitete, uveli i takozvani kratki lanac opskrbe za prehrambene proizvode, kako bi se i u školama, bolnicama otvorio prostor da nabavljaju najkvalitetnije proizvode“, dodala je.

„Po novom zakonu će dokumentacija, posebno za velike nabave, morati biti stavljena u proces javnoga savjetovanja tijekom kojeg će zainteresirane strane, poduzetnici koji se žele javiti na natječaj, moći davati svoje primjedbe i sugestije na dokumentaciju. Vjerujem da će upravo proces javnog savjetovanja, prije samoga trenutka objave službenog početka javnog nadmetanja, pridonijeti kvaliteti dokumentacije i smanjiti prostor za eventualno prilagođavanje dokumentacije nekom poželjnom pobjedniku na postupku javnog nadmetanja“, zaključila je potpredsjednica Dalić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram