Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2016

Ove godine u inozemstvo otišlo gotovo 4.500 nezaposlenih Hrvata

Prema prvim podacima DZS-a, u studenom je stopa registrirane nezaposlenosti porasla na 14,4%. U skladu s očekivanjima, na mjesečnoj razini zabilježeno je pogoršanje ovog pokazatelja, no istovremeno je u studenom nastavljen pozitivan trend na godišnjoj razini koji je prisutan od početka godine. Tako je u odnosu na isti mjesec lani stopa registrirane nezaposlenosti niža za 2,6 postotnih bodova. Sezonska pogoršanja na mjesečnoj razini su uobičajena pojava na hrvatskom tržištu rada koja se intenziviraju s odmakom glavne turističke sezone, na što ukazuju i posljednji podaci koje objavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje...

Tako je u studenom na HZZ-u bilo prijavljeno 232.267 nezaposlenih osoba što je 6.564 osoba više nego u prethodnom mjesecu. Premda je broj nezaposlenih porastao za 2,9% na mjesečnoj razini, u studenom je nastavljen trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji datira od travnja 2014. godine (u odnosu na isti mjesec lani broj nezaposlenih osoba je za nešto više od 52 tisuće manji odnosno 18,4%). Nadalje, podaci HZZ-a potvrđuju post-sezonsko kretanje nezaposlenosti: od 30.507 osobe koje su u studenom ušle u evidenciju nezaposlenih njih 23.604 (odnosno 77%) prije ulaska u evidenciju bilo je u radnom odnosu. Istovremeno, kao razlog prestanka radnog odnosa 17.840 osobe (58% od ukupno ušlih u evidenciju) navode istek ugovora o radu na određeno vrijeme.

Međutim, u studenom su pozitivno iznenadili podaci o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima koji je porastao na rekordnu razinu od gotovo 14%. Potonje očigledno ukazuje na produljenu turističku post-sezonu koja posljedično generira i veću potražnju za sezonskim radnicima i tijekom jesenskih mjeseci. Međutim, vrijedi naglasiti da su pozitivni pokazatelji na tržištu rada dijelom posljedica i drugih čimbenika koji nisu isključivo vezani za zapošljavanje. Primjerice, prisutni negativni migracijski trendovi (koji produbljuju strukturne demografske slabosti) potvrđeni su i posljednjim podacima HZZ-a o broju izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu. Tako je u razdoblju od siječnja do studenog ove godine njihov broj dosegnuo 4.469 što je za 2,8% više nego u istom razdoblju lani.

Premda će prosinac donijeti još jedno pogoršanje pokazatelja nezaposlenosti na mjesečnoj razini, ipak na razini cijele 2016. godine prosječna stopa nezaposlenosti bit će niža u odnosu na prethodnu godinu, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram