Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2016

Njemačko gospodarstvo očekuje još jednu solidnu godinu

"Tanker 'Njemačko gospodarstvo' i dalje plovi mirno svojim putem, istina bez dodatne snage i dinamike, ali i bez opasnosti", kaže za DW Michael Hüther, direktor Instituta njemačkoga gospodarstva (IW). On ističe da cjelokupna slika pokazuje stabilan razvoj. 28 od 48 stručnih udruga polazi od toga da će iduće godine u njihovim branšama doći do porasta proizvodnje, ali samo tri udruge predviđaju znatan porast. Osam udruga računa s lošijim rezultatima od ovogodišnjih...

Među onima koji imaju razloga za zadovoljstvo je u prvom redu građevinarstvo. "Tu zapažamo stabilnu konjunkturu u gradnji stanova, ali i u javnoj gradnji zbog bolje financijske situacije općina", kaže Michael Hüther. Ta branša u idućoj godini računa sa znatnim rastom. To je posljedica veće potražnje nekretnina, a koja je pak nastala zbog pozitivnog razvoja, objašnjava Hüther i precizira: "Imamo dobru situaciju što se tiče plaća. A tu su još i niske kamate koje olakšavaju financiranje."

No zbog tih niskih kamata banke i osiguravajuća društva bilježe slabe poslovne rezultate. Štedionice, banke i osiguravatelji su među branšama koje pesimistično gledaju u budućnost i očekuju pogoršanje situacije u novoj godini. Oni također najavljuju otpuštanja zaposlenih. Nasuprot njima, u 15 drugih branši poduzetnici obećavaju otvaranje novih radnih mjesta. Dakle, pozitivni trend na tržištu rada će se vjerojatno nastaviti i u novoj godini.

Što se tiče pitanja hoće li tržište rada profitirati od masovnog doseljavanja, Michael Hüther kaže: "Još smo u fazi testiranja radnih sposobnosti izbjeglica. Općenito vrijedi pravilo da za jednu zemlju nema boljeg od dinamičnog tržišta rada."

Još je bolje stanje što se tiče novih ulaganja. 18 od 48 stručnih udruga polazi od toga da će njihovi članovi u idućoj godini investirati više nego u 2016. - prije svega na području pružanja usluga. "Digitalizacija je u mnogim branšama sve važnija. To tjera poduzeća na ulaganja", pojašnjava Michael Hüther. Samo tri branše planiraju smanjenje investicija - među njima i kemijska industrija. To je, prema mišljenju direktora IW-a, posljedica promjene njemačke energetske politike: "U kemijskoj industriji imamo većinom način proizvodnje koji troši puno energije. Tu su veći troškovi za energiju nego za rad."

Pored nesigurnosti uzrokovane forsiranjem novih načina dobivanja energije tu je i neizvjesnost zbog mogućih posljedica Brexita, ali i zbog buduće gospodarske i trgovinske politike novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Američki protekcionizam u prvom bi redu pogodio njemačku automobilsku industriju. No Michael Hüther smatra da to ne bi trebao biti razlog za preveliki pesimizam. Jer, potražnja za automobilima u eurozoni i dalje je velika.

Institut njemačkoga gospodarstva u idućoj godini računa s gospodarskim rastom od jedan posto, budući da njemački izvoz ne može očekivati porast potražnje u inozemstvu. No trenutačno je najveća europska ekonomija sama sebi dovoljna. 56 posto bruto domaćeg proizvoda odlazi za osobnu potrošnju.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram