Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2017

Maloprodaja u studenom narasla za 2,7 posto

Prema preliminarnim podacima DZS-a, u studenom prošle godine realni rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio je 2,7%. Nakon što je u listopadu zabilježen najviši realni godišnji rast od rujna 2007. godine (5,3%), s prvim podacima za studeni potvrđen je pozitivan trend u prometu u trgovini na malo koji bez prekida datira od rujna 2014...

Obzirom na razmjerno visoku prošlogodišnju bazu (kada je u istom promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast od 3,7%) ne iznenađuje usporavanje godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo u studenom u usporedbi s prethodnim mjesecom koji je također bio pod utjecajem (nižeg) baznog razdoblja.

Nastavak godišnjeg rasta prometa u trgovini na malo potpomognut je s nekoliko ključnih čimbenika. Premda ublaženo, no još uvijek prisutno deflacijsko okruženje (mjereno indeksom potrošačkih cijena) tijekom posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja posljedično je pridonijelo učinku većeg raspoloživog dohotka što je uz priljeve od turizma pozitivno utjecalo na rast prometa u trgovini na malo. Bolji rezultati u turističkoj postsezoni, izvjesna poboljšanja u pokazateljima s tržišta rada (na godišnjoj razini) te blago rastući potrošački optimizam (na koji upućuju i posljednji indeksi HNB-a o pouzdanju, raspoloženju i očekivanju potrošača) također su utjecali na nastavak pozitivnih trendova u kretanju prometa u trgovini na malo.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u studenom je zabilježio realni mjesečni pad od 1,6% dok je u nominalnom izrazu zabilježen pad po stopi od 1,2% u odnosu na listopad. U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni i realni pad od 9,4% odnosno 9,5% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 3,4% (nominalno 3,2%).

"Obzirom na očekivanu veću potrošnju koja je uobičajena prema kraju godine (potaknuta novogodišnjim blagdanima), očekujemo da će s nadolazećim podacima biti potvrđen pozitivan trend u prometu u trgovini na malo, kako u prosincu tako i na razini cijele 2016. godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram