Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2017

Rast proizvodnje ukazuje na stabilizaciju kineskog gospodarstva

Kineska proizvodna aktivnost širila se peti mjesec za redom u prosincu, što ukazuje na stabilizaciju kineskog gospodarstva...

Proizvodni indeks menadžera nabave došao je na 51,4 u prosincu, što je niže nego 51,7 u studenom, no ostao je iznad kritične linije od 50 peti uzastopni mjesec, stoji u objavi Nacionalnog ureda za statistiku.

To je drugo najviše mjesečno očitanje ove godine.

Unatoč blagom padu u prosincu, najnoviji podaci su potvrdili zamah stabilizacije kineskog gospodarstva, rekao je Zhang Liqun, istraživač na Razvojnom istraživačkom centru pod Državnim vijećem.

Pod-indeks za proizvodnju bilježio je 53,3, što je manje nego 53,9 u studenom.

Pod-indeks za nove narudžbe ostao je na istoj razini kao i prethodne mjesece, na najvišoj točki ove godine. Nacionalni ured za statistiku kaže kako je ovo signaliziralo zadržavanje razmjerno visokog rasta na proizvodnom tržištu.

Niži proizvodni pod-indeks i stabilan pod-indeks novih narudžbi znači bolju ravnotežu između proizvodnje i potražnje, rekao je Zhao Qinghe, viši statističar Nacionalnog ureda za statistiku.

Pod-indeks za nove narudžbe u izvozu i uvozu ostale su iznad kritične crte od 50 drugi mjesec za redom, rekli su iz Nacionalnog ureda za statistiku.

Chen Zhongtao, analitičar iz Kineskog logističkog informacijskog centra, kaže kako se pojavilo još pozitivnih faktora u kineskoj gospodarskoj aktivnosti, uključujući povećanje potražnje, rastuće cijene, bolju izvedbu tvrtki, restrukturiranje i dobro tržište rada.

Komponente proizvodnog indeksa menadžera nabave pokazao je veću kvalitetu kineske proizvodne industrije.

Indeks menadžera nabave za visoko tehnološku proizvodnju iznosio je 53,8, što je najviše ove godine i više nego sveukupan proizvodne industrije, rekao je Zhao.

S druge strane, energetsko intenzivni sektori su pali na 49,8, ispod granice povećanja, što je rezultat napora borbe protiv zagađenja, rekao je Zhao.

Proizvodnja potrošačkih dobara je također nadmašila druge sektore, naročito jer se približava Blagdan proljeća.

Indeksi menadžera nabave za pod-sektore proizvodnje potrošačkih dobara, uključujući hranu i pića, duhan, farmaceutske proizvode i automobile, su svi ostali viši od 53%, rekao je Zhao.

Nacionalni ured za statistiku je upozorio na rastuću cijenu sirovih materijala i prijevoznih troškova s čim se susreću neki proizvođači.

Cijene sirovih materijala povećavale su se šest mjeseci za radom do najveće razine ove godine, dok su prijevozni troškovi rasli pet mjeseci za redom, daljnje jedući profit proizvođača, rekao je Zhao.

Međutim, male tvrtke mnogo lošije prolaze od velikih, te je indeks menadžera nabave malih tvrtki pao n a 47,2 s 47,4 u studenom, uspoređujući 53,2 koliko je iznosio za velika poduzeća. Zhao je ukazao na financijske poteškoće kao veliku prepreku za male tvrtke.

Kineska neproizvodna aktivnost je također rasla brzim korakom u prosincu, sporije jedino od studenog ove godine, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku.

Cai Jin, zamjenik šefa Kineske federacije logistike i nabave, rekao je kako je neproizvodni indeks menadžera nabave ostao iznad 54 treći mjesec za redom, ukazujući na stabilan i rastući neproizvodni sektor.

Na kvartalnim osnovama, proizvodni indeks menadžera nabave je stabilno rastao, od manje od 50 u prvoj četvrtini do malo iznad 50 u drugoj i trećoj četvrtini, te na preko 51 u četvrtoj.

Indeks menadžera nabave je za cijelu godinu bio n a 50,3, uspoređujući s 49,9 u 2015.

Sudeći prema indeksu menadžeranabave kroz cijelu godinu, pritisak s kojim se suočava kinesko gospodarstvo popušta, polažući dobar temelj za gospodarski rast u 2017., rekao je Cai.

Kineski BDP je porastao 6,7% u prve tri četvrtine 2016., a očekuje se kako će četvrta četvrtina doći blizu te brojke kada se objave rezulati kasnije ovaj mjesec, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram