Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2017

Rast prometa od 40 posto: Sve više hrvatskih građana traži investicijsko zlato

Vrijednost zlata u 2016. godini porasla je za 9 posto, što predstavlja prvi godišnji rast cijene ovog plemenitog metala od 2012. godine, a značajan "plus" ostvarila je i najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za proizvodnju i trgovinu zlatom, Auro Domus Bullion Market, koja je godinu zaključila s prihodima nešto većima od 40 milijuna kuna...

Predstavlja to porast prihoda od 42 posto u odnosu na godinu ranije, a rast prihoda pratio je i porast broja klijenata od oko 25 posto.

"Porasli su nam svi segmenti klijenata, od onih koji traže proizvodi većih vrijednosti, sve do najvećih poluga od 1 kilograma, preko klijenata koji su zainteresirani za proizvode srednje vrijednosti kao što su zlatne poluge od 100 grama cijene oko 27.000 kuna, ili 250 grama cijene oko 68 tisuća kuna, pa do klijenata koji uglavnom kupuju zlato kao dar, a tu su najprodavaniji artikli mali i veliki dukat, čija se cijena kreće oko 1.000, odnosno 4.000 kuna", kazao je direktor marketinga i odnosa s javnošću Davor Žic.

Specifičnost trgovanja investicijskim zlatom jest činjenica da cijena proizvoda nije fiksna, već ovisi o kretanjima cijena na londonskoj burzi zlata, a ta cijena, smatraju analitičari, u 2017. godini mogla bi značajno rasti. Naime, prosjek procjena stručnjaka i investicijskih banaka o kretanju cijena zlata u narednih 12 mjeseci iznosi nešto više od 1.300 dolara za uncu, odnosno cijenu zlata desetak posto višu nego danas.

"Analitičari svoju procjenu temelje na činjenici da će 2017. godina biti politički i gospodarski burna. S jedne strane, imamo najavljeni rast kamatnih stopa u SAD-u, što je okolnost povoljna za porast dolara, ali negativna za sektor investicijskih metala. Međutim, i u 2016. godini FED je najavio podizanje referentnih kamatnjaka, pa se to dogodilo tek u prosincu, a cijena zlata u prvoj polovici godine skočila je 30 posto. Osim toga, očekuje se da će veći dio povećanja u prosincu ionako "pojesti" inflacija, stoga su realne kamatne stope i dalje vrlo niske", kazao je Žic.

Cijena zlata vezana je, osim uz dolar, i uz kretanje cijene nafte, a nakon dogovora zemalja proizvođača nafte o smanjenju proizvodnje u ovoj godini, očekuje se da bi rast cijena natfte trebao imati isti učinak i na cijenu zlata i srebra.

"Dodatni poticaj rastu cijena zlata mogla bi biti nesigurnost u svijetu, kako ona politička, tako i ekonomska. Početak godine obilježit će službeni start mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je politička i gospodarska politika zasad prilično nedefinirana. Dodatno, do kraja godine izbori očekuju najznačajnije europske zemlje, poput Francuske i Njemačke, uz uspon populističkih i ekstremno desnih opcija, a Europa će početi osjećati i posljedice postupka "razvoda" od Velike Britanije. Sve to pojačat će nesigurnost na globalnoj razini, a tada brojni ulagači pribjegavaju zlatu kao najsigurnijoj investiciji", zaključio je Žic.

Na lokalnoj razini, neovisno o kretanju cijena zlata u svijetu, tvrtka Auro Domus Bullion Market povećat će dostupnost ulaganja u zlato hrvatskim građanima, ali i uložiti dodatne napore u edukaciju kupaca o prednostima ove vrste ulaganja.

"Činjenica je da se na zlato ne plaća PDV, niti fizičke osobe plaćaju porez na dobit ostvarenu prodajom zlata. Tako ispada da je zlato jedino neoporezivo ulaganje, za razliku od primjerice nekretnina ili dionica, pa čak i štednje u bankama. Zato nastavljamo sa širenjem poslovanja specijaliziranih trgovina The Bank of Gold koje su lani otvorene u Zagrebu i Splitu, a početkom godine otvorit ćemo ih u Rijeci i Opatiji. Radi se o trgovinama koje imaju veći asortiman investicijskog zlata, i to po povoljnijim cijenama, stoga su vrlo brzo stekle naklonost kupaca", zaključio je Žic, dodavši da Auro Domus Bullion Market nastavlja pregovore s vodećim hrvatskim bankama o uvođenju investicijskog zlata u bankarsko poslovanje, što je standard u zapadnim zemljama, ali i na širenju suradnje s inozemnim partnerima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram