Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2017

Velika akvizicija: HT preuzeo Crnogorski Telekom!

Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje da je s društvom, Magyar Telekom, Nyrt. sa sjedištem u Budimpešti, potpisao Ugovor o kupnji dionica kojim će steći 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski Telekom A.D. sa sjedištem u Podgorici, a kupovna cijena iznosi 123,5 milijuna EUR (oko 936 milijuna kuna). Zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine...

Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. godine, Crnogorski Telekom je ostvario prihode u iznosu od 69,4 milijuna EUR. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne utjecaje, iznosila je 24 milijuna EUR.

Krajem trećeg kvartala 2016. godine Crnogorski Telekom opsluživao je 368,6 tisuća mobilnih korisnika, što čini 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji. Crnogorski Telekom je tržišni lider u postpaid mobilnom segmentu sa 179 tisuća korisnika, što čini 40 posto postpaid korisničke baze. Sa 140,3 tisuće korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je apsolutni tržišni lider sa 93,6 postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije.

U istom periodu Crnogorski Telekom je imao 73,1 tisuću korisnika širokopojasnog interneta, te 60,1 tisuće IPTV korisnika. Optička mreža Crnogorskog Telekoma je dostupna u preko 53 tisuće domaćinstava, što predstavlja 27 posto ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori.

Krajem 2015. godine u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

"Ova transakcija je dio HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta. Ostvarivanjem značajnih sinergijskih učinaka, HT će ovom akvizicijom ostvariti dodatnu vrijednost svojim dioničarima i korisnicima", navodi se u priopćenju iz HT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram