Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2017

U 2016. prosječan pad proizvođačkih cijena iznosio 4,1 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, u prosincu su proizvođačke cijene na domaćem tržištu nastavile s godišnjim padom iako značajno sporijom dinamikom u odnosu na mjesec ranije (-0,1%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen rast promatranih cijena za 1,7%. Proizvođačke cijene su tako na razini 2016. u odnosu na 2015. zabilježile prosječan pad od 4,1%, treću uzastopnu godinu (trend deflatornih kretanja na godišnjoj razini neprekidno traje od kolovoza 2013. godine)...

Promatrano prema GIG-u godišnji pad cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu predvođen je nižim cijenama intermedijarnih proizvoda (pad od 1,7%), kapitalnih proizvoda (s padom od 0,6%) te godišnjim padom cijena u kategoriji netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 0,4%. Istovremeno su stagnaciju na godišnjoj razini zabilježile cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju dok je snažniji pad proizvođačkih cijena zaustavljen rastom cijena u kategoriji energije koje su po prvi puta od travnja 2013. zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta od 1,3%. Isključimo li iz ukupne industrije na domaćem tržištu komponentu energije, cijene su na godišnjoj razini u prosincu zabilježile pad od 0,9% dok su u odnosu na prethodni mjesec više 0,1%.

Prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježene su u kategorijama: rudarstvu i vađenju (-15,1%) i u kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-5,9%). S druge strane, prerađivačka industrija bilježi rast proizvođačkih cijena po godišnjoj stopi od 2,6% (podržan rastom cijena u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda za 21,5%), a blagi rast cijena je zabilježen u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije (0,2%).

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima (prije svega sirove nafte i hrane) trebao bi se preliti i na domaće cijene koje bi se u ovoj godini trebale vratiti k pozitivnim vrijednostima. U prilog navedenim očekivanjima ide i posljednji dogovor članica OPEC-a i nečlanica oko smanjenja proizvodnih kvota što će utjecati na rast cijena nafte na robnim tržištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram