Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2017

MMF: Kina ključna za rast svjetskog gospodarstva

U svom najnovijem ažuriranju Svjetskih gospodarskih izgleda, Međunarodni monetarni fond je izdvojio Kinu kao ključan čimbenik u promicanju svjetskog gospodarskog rasta...

Međutim, upozoravaju na ozbiljne rizike koji prijete globalnom oporavku i ističu kako neke od nesigurnosti dolaze iz same Kine.

Izvješće MMF-a je također zadržalo prognozu gospodarskog rasta za 2017. i 2018. nepromijenjenom na 3,4%, odnosno na 3,6%.

Prilikom izrade najnovije prognoze, Maurice Obstfeld, glavni ekonomist u MMF-u, je rekao kako je pretpostavio da će nadolazeća administracija Donalda Trumpa provesti rezanje poreza i potrošnje kako bi ojačala gospodarstvo SAD-a.

"Velik dio većih dostignuća rasta koja očekujemo ove i iduće godine niče iz unapređenja u velikim tržištima u usponu i gospodarstvima s niskim prihodima koja su u 2016. bila osobito naglašena. Potrebno je i reći kako, uspoređujući s našim mišljenjem iz listopada, sada mislimo kako će više rasta doći iz boljih očekivanja u SAD-u, Kini, Europi i Japanu."

Navodeći Kinu kako ključan čimbenik koji će dovesti do bržeg gospodarskog oporavka ove godine, podigao je prognozu za zemljin rast u 2016. i 2017. na 6,7%, odnosno 6,5%, no i dalje govori kako očekuje da će rast usporiti na 6% u 2018, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram