Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2017

HGK: Stabilizacija kreditnog rejtinga pokazuje da smo na dobrom putu

POVEZANE OBJAVE:

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga, Fitch, u petak je revidirala izglede kretanja kreditnog rejtinga Hrvatske s negativnih na stabilne, pri čemu je potvrđen trenutni kreditni rejting koji je dvije razine ispod investicijskog...

Fitch je spustio kreditni rejting Hrvatske ispod investicijske razine u rujnu 2013. godine, a negativne izglede kretanja rejtinga kontinuirano je držao od srpnja 2015. godine. Isti rejting kao Hrvatska prema Fitch-u imaju još Brazil, Kostarika, Gvatemala, Makedonija i Paragvaj.

U ranijoj analizi Hrvatske (listopad 2016.) kao glavni izvori niske razine i ranjivosti rejtinga prepoznati su nizak potencijalni rast (1% - 2% godišnje) i fiskalna situacija koja i dalje nije pružala dostatne elemente srednjoročno održivog napretka. Pritom je posebno bio naglašen problem javnog duga čiji se udio u BDP-u nalazi na razini koja je dvostruko viša od medijana zemalja s BB kreditnim rangom, dok je udio neto inozemnog duga u BDP-u trostruko viši od medijana zemalja istog kreditnog rejtinga. Stoga je pri prethodnoj ocjeni kreditnog rejtinga Fitch naglasio da bi promjena negativnih izgleda u stabilne mogla nastupiti ukoliko Hrvatska uradi napredak u fiskalnoj konsolidaciji koji bi ih uvjerio da će udio javnog duga u BDP-u padati u srednjoročnom razdoblju te ukoliko ojača izglede za dinamičniji gospodarski rast putem provedbe strukturnih reformi.

"U kontekstu navedenih ocjena jasno je da je Hrvatska u međuvremenu zabilježila napredak u dijelu za ocjenu rejtinga bitnih područja. Tako je ojačana politička stabilnost, porasla je stopa gospodarskog rasta, smanjen je proračunski manjak te je stabiliziran udio javnog duga u BDP-u uz početak procesa njegova smanjivanja. Stoga se i očekivalo da će se Fitch, kao što je to ranije u prosincu 2016. godine uradio Standard & Poor`s, odlučiti za promjenu izgleda kretanja rejtinga iz negativnih u stabilne.

Pozitivan pomak u rejtingu sada već kod dvije rejting agencije pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu kojim treba nastaviti i ubrzati. Stvorenu pozitivnu klimu potrebno je poduprijeti odlučnom provedbom strukturnih reformi kako bi se osigurao dugoročno održiv gospodarski rast.

Riječ je tek o početnim pomacima u kreditnom rejtingu koji nas ohrabruju, ali ne mogu zadovoljiti jer Hrvatska mora imati za cilj što prije izaći iz neinvesticijskog na razinu investicijskog rejtinga. To i nije lagan zadatak jer je prema analizi agencije Fitch rađenoj na podacima od 1995. do konca 2015. godine zemljama čiji je rejting snižen ispod investicijskog ranga (na spekulativni) trebala prosječno 6,1 godina da ga povrate na status investicijskog, što je većini zemalja i uspjelo. Navedeno ilustrira i slučaj Mađarske kojoj je 4. studenog 2016. godine Moody`s podigao rejting s Ba1 na Baa3, odnosno s neinvesticijskog na investicijski (neinvesticijski rang od Moody`s dobila je 24. studenog 2011.)", komentirali su iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram