Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2017

Hrvatska i turizam: Zbog jednog kišnog ljeta može kolabirati cijelo gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo je ovisno o turizmu i sve službene statistike to potvrđuju...

Koliko je pozicija Hrvatske loša pokazuje usporedba s Grčkom, koju se također doživljava kao naglašeno turističku zemlju. Njihovi devizni prihodi od turizma značajno su veći od hrvatskih - iznosili su 2015. godine 15,7 milijardi dolara što je 8 posto grčkog BDP-a. Hrvatska ima prihode od 8,8 milijardi dolara, što je 18,1 posto BDP-a, otkriva Index u zanimljivoj analizi.

Portugal također ima veće devizne prihode od turizma. Oni iznose 12,6 milijardi dolara, ali im je to samo 6,3 posto BDP-a. Italija, koja je također poznata po turizmu i od njega ima ogromne prihode - blizu 40 milijardi dolara, razvijena je i u ostalim sektorima, pa im ovaj prihod čini tek 2,2 posto BDP-a. Jedine zemlje, uz Hrvatsku, koje imaju dvoznamenkasti postotak turizma u BDP-u su otoci - Malta i Cipar. Malta ima devizni prihod od turizma od 1,4 milijarde dolara, što je 14 posto njihovog BDP-a, dok Cipar ima prihode od 2,5 milijarde dolara, što predstavlja 12,8 posto BDP-a, piše Index.

S ovakvim udjelom u ukupnom BDP-u turizam je (jedini?) ozbiljan pogonski motor hrvatskog gospodarstva, ali i najveća prijetnja jer dolazimo u situaciju da cijelo gospodarstvo može kolabirati zbog jednog kišnog ljeta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram