Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2017

Kina poduzima reforme kako bi privukla više inozemnih stručnjaka

Kina će povoljnim mjerama optimizirati pravila i postupak za izdavanje dozvole za stalni boravak strancima...

Reforma služi državnoj razvojnoj strategiji vezano uz talentirane stručnjake te je u skladu s društvenim interesima, sudeći prema zaključcima sa sastanka Središnje skupine za produbljivanje reformi kojim je u ponedjeljak predsjedavao kineski predsjednik Xi Jinping.

Predsjedniku, koji je inače na čelu spomenute vodeće skupine, na sastanku su se pridružili i Li Keqiang, Liu Yunshan, Zhang Gaoli te drugi visoki dužnosnici.

Na sastanku su odobreni dokumenti koji se tiču vanjskih poslova te se njima predlaže kako bi se rad na vanjskim poslovima jedinica lokalne samouprave Komunističke partije NR Kine trebao ojačati te da bi se uprava i nadzorni mehanizam ustanova stacioniranih u inozemstvu trebali reformirati, kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Xi je rekao kako bi vodeći dužnosnici trebali igrati ključnu ulogu u poticanju reforme vezane uz vanjske poslove, pozivajući ih da im misija reforme bude prioritet.

Tijekom 2016. ukupno je 1 576 stranca dobilo dozvolu stalnog boravka u Kini, što je povećanje od 163 posto u odnosu na prethodnu godinu, sudeći prema službenim podacima.

Izjava sugerira da treba reformirati profesionalni razvoj djelatnika vezanih uz vanjske poslove i inozemnu pomoć.

Trenutno regrutiranje i selekcija trebaju biti pojačani kako bi se potaknuo tim djelatnika koji su uključeni u rad sa stranim službama, koji su ujedno politički postojani, profesionalni u obavljanju poslu, njeguju ispravan način rada te su odani disciplini.

Strateški izgled strane pomoći bi trebao biti optimiziran, a upravljanje fondovima i projektima treba se poboljšati, kako se navodi u priopćenju.

Plan o razvoju velikog broja industrijskih radnika također je donesen kako bi se učvrstio održiv i zdrav razvoj gospodarstva i društva, navodi se u spomenutom priopćenju. Od industrijskih radnika se očekuje da će biti motiviran idealima te da će u svom radu biti inovativni i odgovorni.

Također se navodi kako se problemi koji utječu na industrijske radnike trebaju rješavati te se treba nastojati poboljšati kvaliteta radnog kadra kao i zaštite njihovih prava te interesa.

Osim toga, u priopćenju se poziva na standardizirani razvoj nevladinih think tankova tražeći pritom od istih da na prvo mjesto stave društvenu odgovornost i proučavaju glavne projekte Partije i države.

Također će se uložiti nastojanja da se proširi kanal za njihovo sudjelovanje u kreiranju i usavršavanju mjera za upravljanje talentima te se u priopćenju dodaje kako treba biti uspostavljen sustav za javno informiranje.

Odbor za savjetovanje pri vrhovnom tijelu koje donosi odluke u sektoru nacionalne znanosti i tehnologije, treba davati savjete o inovacijama te se usredotočiti na vrh svjetske znanosti i tehnologije dajući prijedloge o tome kako poboljšati društveni i gospodarski razvoj, odnosno životni standard stanovništva te izgraditi nacionalnu obranu.

Kina će nadalje otvarati izvore javnog informiranja te potaknuti širu primjenu tih sredstava na inovativan način kako bi se postigla gospodarska i društvena korist.

Štoviše, biti će uspostavljen sustav za nadzor okoliša i agencije za provedbu zakona u skladu sa smjerom u kojem idu nastojanja za poboljšanje zaštite okoliša.

Sudionici sastanka također su se složili oko poboljšanja sustava osoblja, plaćanja, ocjenjivanje radne izvedbe i smjene unutar velikih državnih medija.

U izjavi se navodi kako bi reforma trebala pojačati osjećaj pripadnosti i odanosti zaposlenika u državnim medijima kako bi se podržao dugoročan i zdrav razvoj novinarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o mjerama podizanja svijesti o pravu u javnosti i pilot-programu reformi upravljanja masovnih organizacija u Šangaju, Chongqingu i Svekinskom savezu sindikata.

U priopćenju se stavlja naglasak na to da bi vodeći dužnosnici trebali preuzeti vodstvo u promicanju reforme, dostaviti i provoditi odluke o reformama Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine bez odlaganja te se pobrinuti da su reforme koje je zadao Centralni komitet ispravno provedene, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram