Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2017

RBA: Prihodi od turizma prošle godine premašili 8 milijarde eura

Preliminarni podaci o kretanju fizičkih pokazatelja u turizmu u prosincu potvrdili su još jednu rekordnu turističku sezonu dodatno podržanu i uspješnim rezultatima u turističkoj postsezoni...

Prema podacima DZS-a broj ukupnih turističkih dolazaka u prosincu premašio je 287 tisuća (godišnji rast od 24,3%), dok je ostvareni broj noćenja iznosio malo manje od 594 tisuće (godišnji rast od 25,3%). Od ukupnog broja ostvarenih noćenja u prosincu 64% odnosilo se na inozemne goste. Dolasci stranih gostiju u prosincu su zabilježili godišnji rast od 28,9%, dok je broj njihovih noćenja porastao za 30,6% u odnosu na isti mjesec lani. Domaći turisti ostvarili su 17,9% više dolazaka i 17,5% više noćenja nego u istom mjesecu 2015.

Prosječan broj noćenja po dolasku u prosincu kod domaćih gostiju iznosio je 1,9, dok je kod stranih gostiju iznosio 2,2. U strukturi noćenja stranih gostiju u prosincu prevladali su gosti iz tradicionalnih emitivnih tržišta: Austrije (15,2%), Italije (13,9%), Slovenije (12,9%), te Njemačke (8,9%).

S preliminarnim podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući iznimne rezultate: u 2016. ostvareno je gotovo 16 mil. dolazaka, što predstavlja rast broja dolazaka od 8,7% u odnosu na 2015 godinu. Porast je uvjetovan rastom dolazaka i stranih (8,9%) i domaćih gostiju (7,7%). S druge strane, u 2016. ostvareno je preko 78 mil. noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast za preko 6,4 milijuna noćenja (9,0%) pri čemu su 92,5% noćenja ostvarili strani turisti. Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili godišnji rast noćenja od 9,6% odnosno 2,0%.

"Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu ukazuje kako bi ukupni prihodi od turizma koje evidentira bilanca plaćanja u 2016. mogli značajno premašiti razinu od 8 mlrd. eura. Nadalje, već objavljeni podaci o kretanju trgovine na malo u prošloj godini potvrđuju prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju. I u godini ispred nas očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu uz nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja. Ipak, nakon rekordne 2016., očekujemo nešto blaže pozitivne stope rasta (obzirom na učinak baznog razdoblja)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram