Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2017

Kina bilježi snažan rast izvoza, ali još veći uvoza

Kineski izvoz denominiran u yuanima porastao je u siječnju za 15,9 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao za 25,2 posto, sudeći prema podacima Državne carinske uprave objavljenima u petak...

Obujam inozemne trgovine dosegao je u siječnju 2,18 trilijuna yuana (482,2 milijarde američkih dolara) što je porast za 19,6 posto na godišnjoj razini.

To je dovelo i do stvaranja mjesečnog trgovinskog suficita od 354,53 milijarde yuana, što je za 2,7 posto manje u odnosu na godinu ranije, sudeći prema službenim brojkama.

Vanjskotrgovinska razmjena s Europskom unijom, koja je Kini najveći trgovinski partner, porasla je u siječnju za 14,1 posto na godišnjoj razini.

U istom razdoblju je vanjska trgovina sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su Kini drugi po veličini trgovinski partner, porasla za 21,9 posto, dok se razmjena sa zemljama ASEAN-a, koje čine trećeg po veličini trgovinskog partnera Kini, povećala za 18,8 posto.

Izvoz strojeva i elektronike skočio je u siječnju na godišnjoj razini za 16,6 posto, što inače čini 56,1 posto ukupnog izvoza.

U međuvremenu je uvoz velikih robnih dobara, kao što su željezna ruda i nafta, u siječnju nastavio rasti uključujući i opći porast cijena, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram