Zatvori
Poslovni Puls
15/02/2017

Potvrđena pozitivna kretanja u sektoru maloprodaje

Konačni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo za prosinac potvrdili su preliminarne rezultate odnosno realan godišnji rast prometa u trgovini na malo od 5,8% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) što je najviša stopa realnog rasta od rujna pretkrizne 2007. godine. U nominalnom izrazu zabilježen je nešto snažniji rast prometa u trgovini na malo od 6,1% godišnje...

Pozitivan trend rasta prometa u trgovini na malo traje neprekidno od rujna 2014. godine. Solidna stopa rasta prometa u trgovini na malo u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu jednim dijelom je posljedica uspješnijih rezultata u turističkoj postsezoni, ali i rastuće (pred)blagdanske potrošnje. Također, na nastavak solidnih ostvarenja upućivali su i posljednji podaci HNB-a o indeksima pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača koji su se vratili na razine iz pretkriznih razdoblja vjerojatno potaknuti i poreznim izmjenama odnosno najavljenim rasterećenjem osobnih dohodaka.

Konačnim podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući da je i treću godinu zaredom trgovina nastavila s oporavkom. Ipak, s obzirom na snažan pad od preko 17 posto tijekom razdoblja 2008 do 2013. realni promet u trgovini na malo još uvijek je za preko 10 posto niži od razine ostvarene u pretkriznoj 2008. godini. Rast u 2016. godini se ubrzao te je prema izvornim neprilagođenim indeksima godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio 4,4% (odnosno 4,0% prema kalendarski prilagođenim podacima).

Promatrano prema trgovačkim strukama, (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) doprinos rastu prometa u trgovini na malo u razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine došao je od svih promatranih podkategorija izuzev kategorije motorna goriva i maziva (koji u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo čini 15,7%) gdje je, unatoč godišnjem rastu u prosincu po stopi od 13,1%, u promatranom kumulativnom razdoblju zabilježen pad za 3,8%. Posljedica je to nižih cijena na svjetskim robnim burzama. Obzirom na razmjerno visoku orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ne iznenađuje visok udio u strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama od gotovo 38%. U prosincu je tako promet u spomenutim prodavaonicama (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) zabilježio godišnji rast od 1,8% dok je u razdoblju od siječnja do prosinca 2016. godine porastao za 1,3% u odnosu na isto razdoblje lani.

"U nadolazećim mjesecima, uz još uvijek potisnutu inflaciju te očekivanja da će i ova godina donijeti uspješnu turističku sezonu, izgledno je da će trgovina na malo (pogurnuta i novim poreznim izmjenama) nastaviti s dinamikom rasta kakvu smo bilježili tijekom protekle godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram