Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2017

I Rusi sve više zabrinuti za cyber sigurnost

​Zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti RF Oleg Hramov je napomenuo da je u usporedbi s 2015. godinom broj cyber napada narastao za gotovo tri puta...

Više od 70 milijuna kompjuterskih napada bilo je izvršeno na informacijske resurse Rusije u 2016. godini, a više od polovice napada organizirano je s teritorija drugih zemalja, izjavio je zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti RF Oleg Hramov na konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o cyber sigurnosti objekata infrastrukture i jačanju mjera povjerenja, prenosi TASS.

"2016. godine je na informacijske resurse Ruske Federacije izvršeno više od 70 milijuna računalnih napada. U usporedbi s 2015. godinom njihov je broj porastao za gotovo tri puta", rekao je Hramov, "pri čemu je više od 60 posto napada izvršeno iz drugih zemalja."

Prema njegovim riječima, "za blokiranje cyber napada koji dolaze s teritorija drugih zemalja RF koristi kako mogućnosti nacionalnih grupa za reagiranje na računalne incidente, tako i kontaktne točke koje su stvorene u okviru realizacije mjera povjerenja OESS-a".

"Konkretno je u 2016. godini presječeno 1130 izvora zlonamjernog djelovanja na teritoriju naše zemlje i gotovo 500 inozemnih izvora zlonamjernog djelovanja na informacijski prostor Rusije. Osim toga, spriječeni su i pripremani napadi na kritičnu informacijsku infrastrukturu naše zemlje", naglasio je zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti RF.

Kako je rekao Hramov, Rusija uvijek poduzima potrebne mjere u odnosu na dolazne zahtjeve iz inozemstva. "Prema svim upitima stranih partnera koje primamo poduzimaju se potrebne mjere. Tako je krajem prošle godine na zahtjev američke strane provedena detaljna istraga u vezi s napadom na portal Demokratske stranke SAD-a", rekao je Hramov.

"S tim u vezi treba još jednom naglasiti važnost pravovremene interakcije nakon pojave računalnih incidenata s obzirom na to da se mjere za pohranu digitalnih dokaza trebaju poduzeti odmah. Svaki sat se broji. Očito je potrebno podići razinu kompetancije struktura koje su odgovorne za reagiranje na inciente kako bi se izbjegla situacija u kojoj se upiti primaju šest mjeseci nakon otkrivanja cyber napada", rekao je ruski predstavnik, prenosi RBTH.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram