Zatvori
Foto: Podravka 03.05.2006. Podravka Snimio: Nikola Wolf
Poslovni Puls
22/02/2017

Podravkini prihodi prošle godine narasli na 4,18 milijardi kuna

Podravka je u protekloj godini ostvarila prihod od prodaje u iznosu 4.185,5 milijuna kuna što predstavlja rast od 15,4 posto, prvenstveno zahvaljujući pripajanja slovenskog Žita, pokazuje objavljeno izvješće za 2016. godinu...

Glavno obilježje nerevidiranih rezultata poslovanja Grupe Podravka za 2016. godinu, koje je na svojoj sjednici utvrdila Uprava Podravke d.d., jest ostvarenje prihoda od prodaje 4.185,5 milijuna kuna što je rast od 15,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Na rast prihoda od prodaje pozitivno je utjecala puna godina konsolidacije Grupe Žito, a rast je ostvaren usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika u ukupnom iznosu od 54,4 milijuna kuna, priopćeno je iz Podravke.

Konsolidacija Grupe Žito započeta krajem 2015., kao i nastavak ulaganja u Nova tržišta, obilježili su kretanje ostvarene EBITDA u 2016, koja je rasla 0,2 posto. Ostvarena je neto dobit od 182,4 milijuna kuna što predstavlja rast od 54,7 posto kada izuzmemo jednokratni konsolidacijski efekt Žita d.d. i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.

Ostvaren je novčani tok iz poslovnih aktivnosti od 476,7 milijuna kuna odnosno rast za dodatnih 202,5 milijuna kuna što je uz povoljne uvjeti kreditiranja omogućilo nastavak investiranja u nove tvornice Belupa te razvoj novih segmenata poslovanja i tržišta.

Ukupno, kapitalna ulaganja u daljnji razvoj poslovanja su u 2016. iznosila značajnih 594,2 milijuna kuna, što je rast od 2,2 puta u odnosu na 2015.

Strateško poslovno područje Prehrana uslijed pozitivnog utjecaja pune godine konsolidacije Grupe Žito ostvarilo je 19,4% više prihode usprkos značajnim negativnim utjecajem tečajnih razlika te negativnim trendovima u kretanju ključnih potkategorija u regiji Adria.

Prihodi od prodaje drugog strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 815,2 milijuna kuna što je rast od od 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Bez utjecaja tečajnih razlika, segment Farmaceutike ostvario bi rast prihoda od 3,4%. Vlastiti brandovi ostvarili su rast prihoda od 5,5%, ponajviše uslijed širenja poslovne suradnje na tržištu Rusije.

Kada je pak riječ o tržištima Grupe Podravka, glavni pokretač rasta u promatranom razdoblju je Regija Rusija, ZND i Baltik koja je ostvarila 35,8 posto više prihode. U protekloj godini rast prihoda od prodaje ostvarila je i regija Nova tržišta (5,4 posto).

"Protekle godine po prvi puta grupa Podravka ostvarila je prihod od prodaje veći od 4 milijarde kuna kojem je značajan doprinos dala uspješna prva godina integracije Žita d.d.. Uz brojne druge aktivnosti godinu ćemo pamtiti i po isplati dividende prvi puta nakon deset godina u iznosu od 7,00 kuna po dionici. Iskazano je veliko povjerenje investitora koje se ogleda u refinanciranju uz najnižu cijenu duga u regiji. Bila je to godina velikih iskoraka Podravke u nove segmente poslovanja kao što je Food Solution uz inovacije u segmentima Prehrane i Farmaceutike. Lansirali smo brojne inovacije poznatih brandova u hrani te nove lijekove u kategorijama receptnih i bezreceptnih lijekova Belupa. Započeli smo kreiranje nove poslovne divizije Nutraceutika koja koristi sinergijski efekt iz dvaju baznih segmenata hrane i lijekova. Tržištu smo ponudili Nutrixa novu enteralna hrana kao prve proizvode. Tijekom 2016. godine nastavljena je daljnja internacionalizacija poslovanja uz ubrzanje započetih aktivnosti vezanih uz iskorak Podravke na tržišta Bliskog Istoka, Afrike i Kine.Belupo je pred dovršetkom investicijskog ciklusa od 500 milijuna kuna, a kada sredinom ove godine započne proizvodnja u dvije nove tvornice, koji će stvoriti 100 novih radnih mjesta, značajno će utjecati na rast bruto nacionalnog proizvoda, povećanje izvoza te poboljšati opću percepciju domaće industrije. Uprava Podravke izradila je novi petogodišnji plan s jasnom ambicijom udvostručenja prihoda Podravke do 2021. godine.", rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke prilikom objave nerevidiranih rezultata poslovanja za 2016. godinu.

U 2016. cijena dionica Podravke s rastom od 13,0 posto pratila je rast domaćih dioničkih indeksa Crobex i Crobex10 koji su pojedinačno rasli 18,1 posto i 17,1 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram