Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2017

Tiho, ali sigurno naprijed: Hrvatski inovatori pokazuju da možemo puno bolje

Jesu li u Hrvatskoj dobro prihvaćene nove ideje, patenti i projekti - kojih je sve više, a podjednako ih osmišljavaju mladi i stari, muškarci i žene. Iako najviše ideja dolazi iz IT sektora, ne zaostaje ni sektor turizma, poljoprivrede ili uslužnih djelatnosti, piše HRT...

Domaći inovatori prate svjetske trendove. Matija Srbić predstavio je igračku namijenjenu sigurnosti djeteta - u potencijalno opasnoj situaciji pali se alarm, a igračka služi da bi dijete zaustavila i zaokupila mu pozornost u ključnom trenutku.

"Dijete krene u kuhinju, senzor koji se nalazi na stropu prepozna dijete po visini, pošalje roditeljima obavijest na mobilnu aplikaciju, i aktivira ovu igračku koja tada krene pričati", kaže Matija. Spoj dobre ideje, naslijeđa i tehnologije rezultirao je proizvodom koji se odmaknuo od uobičajnog za dalmatinsko podneblje - luksuzni serum koji će u proizvodnji koristiti isključivo sirovine dalmatinskog podneblja, objašnjava inovatorica L´aventure en primitivance Marija Tadić.

Mnogo je još dobrih ideja, a sve je više i onih koji žele financirati njihovo ostvarenje. Na jednom od natjecanja prijavilo se više od 400 inovatora, izabrano je 6 najboljih. Nakon ili u vrijeme studiranja moguće je pokrenuti biznis i uspješnu poduzetničku priču, pa čak i u starijoj životnoj dobi. Potpora institucija sve je veća. Događa se, kažu inovatori, jedna 'druga' Hrvatska koja pokazuje da postoje ljudi s idejama i željom da rade i stvaraju u svojoj lokalnoj zajednici i tako sami sebi, ali i drugima osiguraju egzistenciju, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram