Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2017

Evo kakvi su običaji za napojenice diljem svijeta

Na putovanjima u inozemstvo se često pitamo: koliku napojnicu treba ostaviti konobaru, taksisti ili sobarici. Pravila su od zemlje do zemlje različita, a DW donosi nekoliko zanimljivih informacija...

Zadovoljni uslugom, često se nakon večere ili noći provedene u hotelu pitamo koju sumu bi trebalo ostaviti onima koji su se pobrinuli da usluga bude na visini. No oprez: dok se u nekim zemljama odlazak iz restorana bez ostavljene napojnice smatra teškim propustom u drugima se i sama napojnica već smatra uvredom. Ni zlatno pravilo „deset posto", koje je npr. uobičajeno kako u Hrvatskoj tako i u Njemačkoj, ne vrijedi svuda. Kako se ponašati u različitim zemljama?

Sjeverna Afrika i Egipat

U restoranima je uobičajena napojnica u visini od 10 do 15 posto od računa. U taksijima se iznos zaokružuje na veći iznos. Sobarice, nosači prtljage su zadovoljni napojnicom od oko jedan euro.

Kina i Japan

Oprez: kad je Kina u pitanju, izvan velikih hotela sa stranim turistima napojnica se smatra uvredom. U velikim hotelima konobarima se ostavlja deset posto od iznosa, sobaricama nekoliko dolara. U Japanu se dobra usluga nagrađuje poklončićima a rjeđe novcem.

Francuska

15 posto je i u turističkoj utvrdi svijeta standardno pravilo. Napojnica se jednostavno ostavi na stolu. U hotelima se ne očekuje napojnica.

Grčka

Ovdje vrijedi pravilo deset posto a u jednostavnim tavernama, jedan euro za konobara. Sobarica na dan odlaska očekuje napojnicu koju treba predati osobno.
Velika Britanija

Deset posto je i na Otoku uobičajeno jednino ako račun već ne sadrži stavku „service charge". U pubu se u pravilu ne daje napojnica.

Italija

Ako se na računu ne nalazi „coperto" onda i kod susjeda vrijedi pravilo deset posto. U hotelima se sobaricama ostavlja oko dva eura po danu boravka.

Austrija

Slično pravilo za sobarice vrijedi i u Austriji. No tamo se u restoranima u pravilu ostavlja 15 posto.

Portugal i Španjolska

Konobari na Pirinejskom poluotoku očekuju pet do deset posto "gorjete” odnosno "propine”. Taksistima se u pravilu ostavlja deset posto.
Skandinavija

U skandinavskim zemljama je servis posvuda uračunat u cijenu. No pet posto nitko neće odbiti.

Tajland

I u popularnom turističkom odredištu na jugoistoku Azije se očekuje deset do petnaest posto. No oprez: napojnica ispod 10 bahta (iznos premali da bi ga se preračunavalo u kune ili eure) se smatra uvredom. Mnogi turisti to ne shvaćaju i misle da je bilo koji iznos "mnogo za domaće stanovništvo”.
Turska

Ovdje je "bakšiš” od 15 posto uobičajen. Ne ostaviti baš ništa se smatra uvredom.

SAD

O napojnicama s one strane Atlantika se raspredaju legende. No činjenica je da su konobarice i konobari u SAD-u plaćeni minimalcem i da se bez napojnice ovaj posao ne bi isplatio. Zato je "tip” u visini od 15 do 20 posto ovdje pravilo i nikakve isprike u stilu "nismo znali, mi smo turisti” ne opravdavaju odlazak iz restorana bez odgovarajuće napojnice. Ovo pravilo ne vrijedi za restorana velikih lanaca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram