Zatvori
Foto: Tresla se brda, rodio se miš...
Poslovni Puls
11/02/2011

I zagrebački Ekonomski institut kritizirao vladin model poticanja stanogradnje

Nakon što je ranije jučer Radimir Čačić dobro oprao najavljeni vladin novi model poticanja stanogradnje, isto to danas čine i ekonomski analitičari s Ekonomskog instituta Zagreb...

Podsjećamo, država će sa 66 posto subvencionirati kamatnu stopu stambenih kredita za kupnju prve nekretnine, s tim da kredit ne smije biti veći od 100 tisuća eura u kunama dok je maksimalna visina kamatne stope pet posto godišnje i ostaje fiksna prve četiri godine kredita! Uvjet kupnje je novogradnja čija je najveća cijena kvadrata (s PDV-om) 1900 eura. Po nekim izračunima u prve 4 godine plaćali bismo kamatu od 1,7 posto.  Za taj program poticaja biti će izdvojeno samo 22 milijuna kuna.

"Novi će prijedlog proći loše kao i stari.Vlada je lani ponudila kupcima novih stanova 100-300 eura pozajmice po kvadratu te je osigurala novce za tisuću stanova. Do sada ih je prodala 73", ističe analitičarka Maruška Vizek.

Večernji donosi više:

Ekonomistu Josipu Tici prijedlog djeluje kao još jedan pokušaj da se ohrabri kupce stanova koji se boje prevelikih kamata na kredit.

"Najveći pad prodaje na stambenom tržištu posljedica je straha od gubitka radnog mjesta i pada plaća, a ne toliko straha od visokih kamatnih stopa, a o pitanju povećanja zaposlenosti još uvijek nemamo puno uspjeha. Bilo bi dobro da Vlada jasno kaže da će u slučaju izglasavanja ovog paketa pomoći, subvencija vrijediti za sve koji su dignuli kredit s današnjim danom, jer će u suprotnom doći do pada prodaje zbog čekanja na izglasavanje ovoga zakona", ističe on.

Nakon svega pročitanog, novi model stanogradnje na prvu izgleda sjajno, no u osnovi je riječ o onoj staroj "tresla se brda, rodio se miš".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram