Zatvori
Foto: Prazna ambalaža i dalje bi se reciklirala, a potrošačima bi pića pojeftinila...
Poslovni Puls
14/02/2011

Uskoro ćemo za PET ambalažu moći dobiti samo 0,20 kuna po komadu

Povratna naknada za otkup PET ambalaže uskoro bi se mogla s 0,50 kn smanjiti na 0,20 ili 0,30 kn...

Kako danas piše Jutarnji list, Ministarstvo zaštite okoliša uskoro će smanjiti povratnu naknadu za otkup PET ambalaže na 20 ili 30 lipa po komadu. Proizvođači pića uvjereni su da bi, ako se povratna naknada smanji na 30 lipa, cijene proizvoda u povratnoj PET ambalaži pale na razinu prije poskupljenja. Prazna ambalaža i dalje bi se reciklirala, a potrošačima bi pića pojeftinila, piše Jutarnji.

"Cijena proizvodnje PET boce od pola litre je oko 20 lipa, a za nju se u otkupnim stanicama dobiva 30 lipa više. Naravno da su to odavno shvatili ‘poduzetnici’ kojima se više ne isplati natezati s proizvođačima pića. Oni za 100.000 proizvedenih PET boca dobiju čak 30.000 kuna u gotovini", tvrdi izvor Jutarnjeg lista.

Resorni je ministar Branko Bačić zatražio analize koliko se mogu smanjiti naknade za zbrinjavanje, pa tako i povratne naknade za PET, no rezultati još nisu poznati. Službeno, iz Ministarstva je stigao tek odgovor da je "u tijeku izrada novog Pravilnika o ambalaži i Ministarstvo razmatra mogućnost smanjena naknade zbrinjavanja".

Pročitajte još:

- Hrvatski kraljevi otpada: Na onome što Vi bacate oni zarađuju milijarde!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram