Zatvori
Foto: Hrvatska ima najviše kamate na svijetu nakon brazilskih kada bi se izuzeo utjecaj inflacije...
Poslovni Puls
17/03/2011

Bloomberg: Hrvatska je druga zemlja na svijetu po visini kamata!

Hrvatska je ovog tjedna uspjela prodati treću tranšu obveznica na američkom tržištu u posljednjih 18 mjeseci. Obveznice su bile izdane u protuvrijednosti 1,5 milijardi američkih dolara, s rokom dospjeća u ožujku 2021. godine uz kamatu od 6,3 posto...

Index:

Cijena je 98,2500, a "spread" (razlika između kupovnog i prodajnog tečaja) je 340 BPS-a (3,4 posto) što je manje od onog koji je postignut prilikom prodaje zadnje tranše obveznica u lipnju prošle godine kada je bio na 380 BPS-a (3,8 posto). To u konačnici  pokazuje da je "američko zaduživanje" stoji malo manje od onih prethodnih ministra Ivana Šukera.

Bloomberg donoseći vijest o obveznicama, ima i alarmantan detalj. "Hrvatska ima najviše kamate na svijetu nakon brazilskih kada bi se izuzeo utjecaj inflacije", navodi se u izvještaju.

Prema projekcijama Hrvatska treba vratiti ukupno 11 milijardi eura duga što će se morati napraviti dodatnim zaduživanjem. Državi je potrebna fiskalna reforma i konačno uređenje javnih financija kako bi se zaustavio trend povećavanja duga, smatraju analitičari, a prenosi Index.

Pročitajte još:

- Ništa od poreza na banke, ali možemo očekivati jeftinije stambene kredite?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram