Zatvori
Foto: Jučić opet fantazira ili je ovo stvarno dobar plan...
Poslovni Puls
22/03/2011

Bivši glavni SDP-ov strateg Ljubo Jurčić predstavio model "nove Hrvatske". Evo o čemu je riječ...

Ljubo Jurčić u novom je Nacionalu predstavio svoj koncept "nove Hrvatske". To je ekonomski model "Država blagostanja" koja građanima treba osigurati stanovanje, besplatno obrazovanje i besplatnu zdravstvenu zaštitu...

"Neoliberalni način pretvorbe koji je gospodarstvo doveo pred zid obećavao je mogućnost brzog obogaćivanja i imao je svoje zainteresirane zagovornike. Stvarana je nova klasa vlasnika koji su se obogatili grabežnom privatizacijom. Pored toga državna birokracija postepeno se stapala s tako stvorenim poduzetnicima i počela djelovati zajedno s njim", tvrdi Ljubo Jurčić.

A evo kako izgledaju temelji Jurčićeve moderne hrvatske države...

NOVI MODEL ZA HRVATSKU

  1. Stvoriti klasu nepotkupljivih, poštenih i visoko stručnih upravljača koji se biraju prema stručnosti i radnom iskustvu, prema poštenju, prema znanju rada s ljudima i prema spremnosti i sposobnosti da se bore za društvene interese.

  2. Hrvatska mora uspostaviti novi okvir uloge države u našem gospodarstvu i kako to postići
  3. Gospodarstvo ne može bez novca. On je posljednja funkcija koja je odlučujuća za ekonomski rast. Novac je sve to ako mu ne oduzmete njegove funkcije kao što je to učinila Hrvatska svojoj kuni uvodeći deviznu klauzulu, čime je strana valuta preuzela najveći broj funkcija novca u nacionalnom gospodarstvu.
  4. Da bi gospodarstvo raslo u zemlji je potrebna povoljna investicijska klima. Njeno stvaranje i održavanje nikako nije ekonomska zadaća. Ta klima ovisi o učinkovitosti državne uprave. Država je odgovorna za određivanje svojih prioritetnih smjerova, za davanje jamstava u slučaju rizika kakav privatni biznis nije spreman preuzeti, za stvaranja olakšica kod kreditiranja i oporezivanja za strateški važne investicije.

NOVA HRVATSKA KAO DRŽAVA BLAGOSTANJA

1. Očuvanje socijalnih postignuća prošlosti i razvijanje regulacijske uloge države u korigiranju tržišnih manjkavosti.

2. Nedopuštanje velike nezaposlenosti, siromaštva i osiguranje dostojne visine najniže plaće.

3. Jednake mogućnosti za sve neovisno o materijalnom statusu, religiji ili narodnosti radi stjecanja obrazovanja i osiguranja vlastitim radom dostojne razine životnog standarda.

4. Aktivnu ulogu države u osiguranju interesa cijelog društva, u formiranju socijalno pravedne dohodovne politike, u razvijanju znanosti, kulture, zdravstva, obrazovanja, očuvanja okoliša, podršci inovacijama i tehnološkom napretku.

5. Osiguranje demokratskih procedura u donošenju najvažnijih državnih odluka, poštenom informiranju društva o stanju u zemlji i kontroli radi uspješnog upravljanja državom s skladu c ciljem ostvarivanja države blagostanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram