Zatvori
Foto: Rat u Libiji mogao bi stajati do 800 milijuna dolara...
Poslovni Puls
23/03/2011

Cijena rata - koalicijska intervencija u Libiji već prvi dan "potrošila" više od 200 milijuna dolara

Amerikanci su zabrinuti da će morati financirati još jedan nepotreban rat sa novcem poreznih obveznika. Prema sadašnjim podacima, samo za prvog dana intervencije u Libiji, SAD su potrošile oko 100 milijuna dolara...

Vojska SAD-a je s brodova na libijskoj obali prvi dan ispalila 112 dalekometnih krstarećih projektila Tomahawk, od kojih svaki košta između 1 i 1,5 milijuna dolara, što znači da su samo na tome spiskali između 112 i 168 milijuna dolara. Nakon prvog napada, s britanskom snagama je lansirano barem još 12 Tomahawka.

Index:

Kako su sredinom mjeseca procijenile koalicijske snage, uništavanje Gadafijevih obalnih i protuzračnih snaga stajat će između 400 i 800 milijuna dolara. Koalicija, međutim, sad napada kopnene snage kako bi zaštitila civile, pa ove procjene već padaju u vodu i troškovi će biti znatno veći. Analitičari procjenjuju da će održavanje zabrane zone letenja tjedno stajati između 30 i 100 milijuna dolara, a ako koalicija nastavi napadati ciljeve na kopnu iznos će biti mnogo bliži višoj brojci od 100 milijuna dolara.

Najveći troškovi američke vojske idu na municiju, plaće za vojnike i gorivo za borbene zrakoplove F15 i F16 te bombardere B2. Sa svakim novim danom američkog vodstva koalicijskih snaga, ti troškovi će enormno rasti. Koliko se projektila troši, najbolje govori podatak da Amerikanci godišnje nabavljaju oko 200 Tomahawka, a samo prvog dana "Odisejeve zore" su ispucali 112.

Pročitajte još:

- Ulagači zabrinuti: Libija ima najveće rezerve nafte i plina na afričkom kontinentu!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram