Zatvori
Foto: Ako bude sreće ove ćemo godine imati gospodarski rast od mizernih 1,1 posto...
Jasmin Hadzic
13/05/2011

Ljubo Jurčić je bio u pravu: Hrvatskoj snižena prognoza rasta BDP-a na 1,1 posto!

Nažalost, Ljubo Jurčić je bio u pravu kada je tvrdio da će Hrvatska ove godine zabilježiti nultu stopu rasta BDP-a. Europski analitičari prvo su nam prognozirali stopu rasta od 1,5 do 1,8 posto. Europska komisija sada prognozira rast BDP-a od 1,1 posto u 2011. godini...

U svom posljednjem redovnom izvješću Europska komisija (EK) navodi kako Hrvatsku do kraja godine očekuje rast BDP-a od 1,1 posto. To je osjetno manje od prethodnih prognoza koje su spominjale ekonomski rast od 1,5 posto.

"Iako se čini da je pad aktivnosti dotaknuo dno, malo je vjerojatno da će gospodarstvo obnoviti stope rasta iz razdoblja prije recesije, bar ne u kratkoročnoj perspektivi", pišu analitičari EK-a.

Za iduću godinu Hrvatskoj se predviđa gospodarska stopa rasta od 2 posto.

A da sve ipak ne bi prošlo u  iznimno pesimističnom tonu pobrinula se prognoza o kretanju stope nezaposlenosti.

Analitičari EK-a vjeruju da ćemo kraj 2011. godine dočekati uz stopu nezaposlenosti od 11,3 posto, što je nešto povoljniji postotak od prethodno prognoziranih 12,3 posto.

Pročitajte još:

- MMF: S rastom BDP-a od 1,3 posto Hrvatska će imati najslabiji oporavak u cijeloj regiji!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram