Zatvori
Foto: Sve smo bliže...
Jasmin Hadzic
14/06/2011

Facebook uskoro predaje službenu dokumentaciju za IPO vrijedan 100 milijardi dolara?

Više nam je dosadilo pisati o Facebookovom neizbježnom izlasku na burzu jer svaki put kada objavimo ovakvu vijest Facebookovi PR-ovci odmah objave demantij. No, volimo Fejs, kao i Vi, pa evo još jedne glasine...

Kako javlja CNBC, Facebook bi u idućih nekoliko mjeseci mogao predati službeni zahtjev (S-1) za izlazak na Njujoršku burzu. CNBC spekulira kako će Facebook u S-1 formularu navesti valuaciju od oko 100 milijardi dolara.

Za malu usporedbu Facebook će vrijediti kao i 5-godišnji hrvatski državni proračun. Da, tako puno...

U ovom trenutku na sekundarnim tržištima vrijednost Facebooka se procjenjuje na nekih 80 milijardi dolara. Ako im prođe onaj ulazak u Kinu, tko zna hoće li se zaustaviti na 100 ili 150 milijardi dolara.

Facebookova direktorica operacija Sheryl Sandberg već pregovara s nekoliko velikih američkih banaka, a čini se da će (očekivano) Facebookov IPO voditi investicijska banka Goldman Sachs.

Mark Zuckerberg ne želi gnjavažu američkih dioničkih tržišta, no rani zaposlenici već duže vremena vrše pritisak na vodstvo Facebooka, a navodno se i naveliko prijeti otkazima. U čemu je stvar?

Kao i gotovo svaka druga internet kompanija - Facebook je svoje rane zaposlenike nagradio hrpom besplatnih dionica koje sada vrijede milijune, a u nekim slučajevima i milijarde dolara. Naravno, milijarde i milijuni su bili "papirnati" sve dok se nisu pojavila sekundarna tržišta poput SharesPosta i SecondMarketa koja privatnim kompanijama omogućuju prodaju dionica. No i tu ima jedan problem. U večini slučajeva Facebook mora autorizirati prodaju dionica na sekundarnim tržištima, pa rani zaposlenici ponekad nisu u mogućnosti svoje dionice prodati privatnim ulagačima.

I što na kraju preostaje...

Definitivno IPO, odnosno izlazak na burzu. Stariji zaposlenici konačno će dobiti toliko željenu likvidnost, a ulagači povrat na ulaganje.

Za sada sve ukazuje na proljeće 2012. godine kao pravo vrijeme za Facebookov IPO...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram