Zatvori
Foto: Otkrivamo "glamurozni" život online novinara...
Jasmin Hadzic
20/06/2011

Raditi kao novinar za internet carstvo AOL gore je od tromjesečnog zatočeništva u iračkom logoru

Mislili ste da novinari razvikanih internet portala  natipkaju nekoliko članaka za 90 minuta, a ostatak vremena provode u ispijajući kavicu po danu, a žesticu po noći? Grdno ste se prevarili...

Riječ je o velikom američkom internet carstvu AOL koje u svom vlasništvu ima razvikane online medije poput HuffingtonPosta i TechCruncha.

Bivši AOL-ov novinar Oliver Miller odlučio je "otvoriti dušu" i u podužem članku za TheFasterTimes opisati kakoje to bilo pisati za medijsku tvornicu poput one AOL-ove.

A sve je počelo gotovo idealno...

Miller je preko prijatelja dobio posao pisanja za AOL-ov Television blog. Plaća baš i nije bila sjajna - oko 35.000 dolara godišnje. Pisanje o posljednjoj epizodi Simpsona iz udobnosti vlastitog naslonjača i ne zvuči kao loš posao, zar ne? To je mislio i Miller, a onda je realnost ušla na velika vrata.

Urednici su pred njega stavili gotovo nemoguću misiju - kako bi zaradio svojih 35.000 dolara, dnevno je morao napisati više od 10 originalnih članaka i recenzija posljednjih epizoda najnovijih hit tv serija. A sve je to morao odraditi u radnom vremenu od 23 do 8 sati ujutro.

"AOL bi mi poslao nekoliko video klipova posljednjih epizoda i ja bih za 30 minuta napisao recenziju. Bilo je to suludo. Pisao sam o serijama koje uopće nisam gledao, jednostavno nije bilo dovoljno vremena za istraživanje", piše Miller koji se i dalje pita zašto jedna velika medijska korporacija poput AOL-a svoje novinare tretira gore nego robove.

"Bilo je dana kada uopće nisam spavao koliko je bilo puno posla. Počeo sam halucinirati i javljati se na nepostojeće kucanje na ulaznim vratima", piše Miller. Kada je jednom prilikom upitao šefa "Da li je Vas uopće briga što ja pišem? Da li je to kvalitetno ili ne?", ovaj mu je odgovorio "Baš i ne".

Miller kaže da slične priče može ispričati i stotine drugih novinara koji su imali (ne)sreću raditi za AOL. Nakon nekoliko mjeseci napornog rada, AOL je Millneru putem automatiziranog emaila poslao otkazno pismo.

AOL je prije nekoliko mjeseci bio žestoko kritiziran kada je procurio interni dokument "The AOL way" u kojem su pred urednike i novinare stavili nekoliko smjernica kako maksimizirati profit i umjetno postići veću čitanost putem nasilne optimizacije za internet tražilice.

Pa idući put kada (krivo) pomislite kako uživaju novinari jednog Indexa, Net-a ili T-Portala, pročitajte Millerovu priču...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram