Zatvori
Jasmin Hadzic
04/07/2011

INTERNET DIVOVI: Evo zašto je Groupon teško sr*nje, a Zynga nova kraljica Njujorške burze...

Ok, sada kada smo Vam privukli pažnju ovim naslovom, možemo prijeći na pravu analizu dva velika internet IPO-a: Groupona i Zynge...

Ako su posljednje dvije godine izbacile jedan veliki internet trend, onda je to fenomen grupne kupovine. Ideja da se nekoliko ljudi može udružiti u kupovinu istog predmeta odnosno usluge i tako ostvariti veliki popust nije posebno inovativna, no trebao se dogoditi Groupon koji je tu ideju pretvorio u stvarnost. I pojavilo se na tisuće malih Groupon klonova širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Svi su pričali (i pisali) kako je ideja fantastična, kako će Groupon biti superuspješna kompanija koja će pobijediti eBay i Amazon.

A onda je Groupon predao dokumentaciju za izlazak na burzu u vidu IPO-a.

Prihodi za 2010. godinu iznosili su 713 milijuna dolara, dok se gubitak popeo na nevjerojatnih 413 milijuna dolara. Sve nas je razočarala i činjenica da su osnivači i prvi ulagači u Groupon već "izvukli" hrpu novca iz tvrtke koja i dalje gubi nekoliko milijuna dolara svaki radni dan.

A sada imamo jednu Zyngu kojoj, ma koliko se god trudili, ne možemo naći niti jednu manu osim činjenice da nije tako profitabilna kako smo svi mislili. Zynga je ostvarila prihode od 597 milijuna dolara u 2010. godini dok je dobit iznosila 90 milijuna dolara. Skromno, ali za razliku od Groupona i dalje PROFITABILNO.

A za razliku od pohlepnih Grouponovih osnivača koji su već isisali više od milijardu dolara, osnivač Zynge, Mark Pincus prodao je tek dio svojih dionica i za to primio oko 110 milijuna dolara. I to je to. Nema velikih kontroverzi oko poslovnog modela, nema sumnjivog računovodstva niti masivnog gubljenja novca. Zynga je u pravom smislu riječi - dosadna kompanija. A ulagači na dioničkom tržištu upravo to vole. Dosadne kompanije s velikim potencijalom.

Ma koliko god to čudno zvučalo kada su virtualne farme i poker u pitanju, Zynga je odlično "podmazani" stroj koji iz kvartala u kvartal raste i raste. Možda nude virtualne proizvode i virtualni novac, ali njihovi prihodi i profit su opipljivi i stvarni. Zaista je teško u ovom trenutku reći tko će imati uspješniji IPO-a, ali mi definitivno stavljamo lovu na Zyngu. Grouponovi podaci su sumnjivi, sumnjivi i opet...sumnjivi. Možda je riječ o superinovativnom modelu e-trgovine, ali pojavilo se na tisuće Grouponovih klonova diljem svijeta, a sam Groupon još uvijek nema tako jedinstven proizvod koji se ne može prekopirati za 30 dana uz nekoliko prosječnih programera.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram